Συνάντηση Μητσοτάκη με υψηλόβαθμους Καναδούς αξιωματούχους – Διμερείς σχέσεις και ουκρανικό στο επίκεντρο

0
334

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Καναδά, ο πόλεμος στην Ουκρανίας καθώς και τρέχοντα ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά George J. Furey στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση παρέστη και αντιπροσωπεία Καναδών γερουσιαστών, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα με αφορμή και τη συμπλήρωση 80 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη στήριξη της Ουκρανίας και για την παροχή βοήθειας στους ομογενείς μας εκεί, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια στον Καναδά.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, ενδεικτική της έντονης δράσης και του δυναμισμού της ελληνικής ομογένειας του Καναδά είναι η παρουσία στην αντιπροσωπεία γερουσιαστών που συνοδεύει τον κ. Furey του ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Leo Housakos, ο οποίος είναι ο τέως πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική διάσταση της συνεργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και στη μείωση των φόρων.

Επίσης ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά αντάλλαξαν απόψεις για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην οικονομία, με αιχμή τον τομέα της ενέργειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το σχέδιό του για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και για την αυτάρκειά της σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δίνοντας έμφαση στις ΑΠΕ, στις ανακοινώσεις για έρευνες για φυσικό αέριο σε έξι περιοχές της Ελλάδας, καθώς και στις κινήσεις της χώρας μας προκειμένου να καταστεί στρατηγική πύλη εισόδου ενέργειας στα Βαλκάνια και στην Ε.Ε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here