Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τοποθετήσεις υπουργών της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, προχώρησε σε διευκρίνιση για την κατάργηση κεφαλαίου στον νόμο για τις χρήσεις γης. Όπως ανέφερε, για μεταβατικό διάστημα μέχρι την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος σε διάλογο με φορείς της κοινωνίας, θα ισχύσει το διάταγμα του 1987.

Για το θέμα του υπερταμείου, υποστήριξε πως δεν είναι ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις και τα έσοδα δεν πηγαίνουν μόνο για αποπληρωμή του χρέους, αλλά είναι τομή που δανείζεται μοντέλα άλλων χωρών για να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας της χώρας.

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα, κάλεσε την αντιπολίτευση να δηλώσει πως θα ψηφίσει τα άρθρα για τη μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τη μη εφαρμογή του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου σημείωσε ότι «έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε όλη τη χώρα,το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», παρουσιάζοντας την τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος.

«Η εμπειρία που αποκτήσαμε από την πιλοτική εφαρμογή του σε 13 δήμους της χώρας, μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε την καθολική εφαρμογή του σε όλη τη χώρα από τη 1η Ιανουαρίου 2017. Θα αφορά περί τους 700.000 ανθρώπους και το κόστος της καθολικής εφαρμογής του υπολογίζεται σε 800 εκατ. με 900 εκατ. ευρώ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου.

Από τον Ιούλιο του 2016, θα ξεκινήσει η βαθμιαία εφαρμογή του προγράμματος σε 30 δήμους 13 περιφερειών, οι οποίοι θα οριστούν με πληθυσμιακά κριτήρια και τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας ενώ θα φορά 60.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Την εισοδηματική ενίσχυση η οποία θα δίνεται κατά 50% με τραπεζική κάρτα και το υπόλοιπο σε ρευστό, την πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, και την προώθηση του 10% των δικαιούχων σε θέσεις εργασίας “και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε διαδικασίες επανένταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης ότι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των δικαιούχων «θα ανοίξει τον Ιούνιο και δεν θα κλείσει ξανά. Όποτε πέφτει ένα νοικοκυριό σε ακραία φτώχεια θα μπορεί μέσα σε ένα εξάμηνο, να ζητήσει την ένταξή του».

«Το δίχτυ προστασίας που εγκαινιάσαμε δεν θα το εγκαταλείψουμε ούτε στιγμή. Αυτή είναι η διαφορά μας» κατέληξε η κ. Φωτίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 106 του πολυνομοσχέδιο, η οποία όπως διευκρίνισε προβλέπει ότι σε περιπτώσεις παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού αν καταβληθεί το πρόστιμο, θα εξαλείφεται το αξιόποινο μόνο για την πράξη που αφορά το διοικητικό πρόστιμο και όχι για τα συρρέοντα εγκλήματα.

Στην αρχική διατύπωση του άρθρου 106 του νομοσχεδίου δινόταν η δυνατότητα με την πληρωμή του προστίμου ο παραβάτης να απαλλάσσεται για όλα τα αδικήματα που προκύπτουν από την πράξη παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ο κ. Δένδιας, ζήτησε διευκρινίσεις για τη νομοτεχνική μεταβολή για το άρθρο 106, λέγοντας πως πρόκειται για πλήρη επαναδιατύπωση της ποινικής διάταξης που εξαλείφει το αξιόποινο του συνόλου του κλάδου που οριοθετείται ως διαπλοκή.
Ανέφερε πως η νομοτεχνική αφορά διάταξη ποινικού νόμου και δεν φέρει την υπογραφή του κ. Παρασκευόπουλου.

Επίσης, ρώτησε αν για την αλλαγή του νόμου 3959 του 2011 υπάρχει άποψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ ζήτησε τον κατάλογο των εταιρειών τυχερών παιγνίων που ευνοούνται από τη διάταξη του άρθρου 59.

Απευθυνόμενος στον κ. Παρασκευόπουλο, ζήτησε να εξηγήσει το νόημα της νομοτεχνικής βελτίωσης για το θέμα της λέξεως «συρροή», λέγοντας πως πρόκειται για αδόκιμη προσπάθεια να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο ο κύκλος εξάλειψης των αδικημάτων. Ρώτησε ποια συγκεκριμένα αδικήματα αφορά όπως διατυπώνεται και ποιους αφορά.

Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε πως δεν πρόκειται για παραγραφή υπό όρους, δεν αφορά πράξεις που έγιναν και πιθανώς φωτογραφικώς να αμνηστεύονται, είναι πάγια ρύθμιση που ορίζει περί του μέλλοντος ότι οποιοσδήποτε πληρώσει τα πρόστιμα θα μπορεί να ωφελείται με την εξάλειψη του αξιοποίνου.