ΣΥΡΙΖΑ: «Ο πολιτισμός χρειάζεται στήριξη και όχι λογοκρισία» – Διαμαρτυρία των καλλιτεχνών

Ανακοίνωση σχετικά με το νομοσχέδιο του υφυπουργού παρά των πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου για τα οπτικοακουστικά μέσα, στο οποίο προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί ως προς το περιεχόμενο του καλλιτεχνικού έργου, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας και ιδίως τις ανησυχίες μελών της καλλιτεχνικής κοινότητας και της νεολαίας σε σχέση με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/13/ΕΕ. Οφείλει να αποσύρει άμεσα τη σχετική διάταξη του άρθρου 8 του Σχ.Ν. καθώς με τον τρόπο και τη μορφή που νομοθετείται δεν παρέχει καμιά ασφάλεια δικαίου. Προσβάλλει έτσι την ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος) και την ελευθερία της τέχνης (άρ. 16 του Συντάγματος) των πολιτών. Σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα για όλους, και ιδίως για τους καλλιτέχνες, ακόμα ένα μέτρο αυταρχισμού είναι αχρείαστο. Την στιγμή που οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό διεκδικούν μέτρα στήριξης, ξεχασμένοι από την κυβέρνηση και καταδικασμένοι στην εξαθλίωση η κυβέρνηση προσφέρει αυταρχισμό. Ο πολιτισμός χρειάζεται στήριξη και όχι λογοκρισία».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επίμαχες διατάξεις οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει «να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού», καθώς και να μην να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος.

Κατά των διατάξεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έχει ταχθεί σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, κάνοντας λόγο για λογοκρισία και ποινές για τα καλλιτεχνικά έργα, προγραμματίζοντας για σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο της Αθήνας.