Τζανακόπουλος: Απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και ολιστικά

«Η αίσθηση του επείγοντος δεν μπορεί να υπάρχει μόνο για την ελληνική κυβέρνηση» διαμηνύει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, και υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση δεν κωλυσιεργεί. Άλλος κωλυσιεργούσε όλο τον προηγούμενο καιρό και πιθανότατα σκοπίμως. Εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι αυτή τη στιγμή είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και ολιστικά. Και κάναμε όσα οφείλαμε, τηρώντας κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Ελπίζουμε και δικαιούμαστε να γίνει το ίδιο και από την πλευρά των δανειστών μας τώρα. Να γραφτεί εγκαίρως το compliance report των θεσμών που πρέπει να κατατεθεί στο Eurogroup και φυσικά να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και οριστικά», και προσθέτει πως «υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του Δ.Ν.Τ. και του Βερολίνου και κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει εάν η συνολική συμφωνία θα επιτευχθεί στις 22 Μαΐου ή εάν θα χρειασθούν κάποιες ημέρες για να έχουμε λευκό καπνό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει πως «ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως στόχος της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά τη συνολική συμφωνία, που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές. Οι ενδείξεις που έχουμε από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται σε χαμηλό επταετίας, δείχνουν πως βρισκόμαστε σε θετική πορεία. Ο συγκεκριμένος χρόνος εξαρτάται πια από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών».

Συνεχίζοντας ο κ. Τζανακόπουλος, ασκεί έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και σημειώνει ότι «η πόλωση του κλίματος δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, αλλά απότοκο των επιλογών του ίδιου του κ. Μητσοτάκη».

«Ο αρχηγός της ΝΔ, εγκλωβισμένος σε μία ατελέσφορη πολιτική, είναι αναγκασμένος να αποπληρώνει γραμμάτια σε αυτούς που τον οδήγησαν στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος και προσθέτει.

«Γι’ αυτό το λόγο και έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού, δίνοντας τα κλειδιά του κόμματος στον κ. Γεωργιάδη που βρίσκεται σε διαρκή παροξυσμό. Αυτό δεν είναι μια θετική εξέλιξη πάνω από όλα για την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Βεβαίως κυρίως αφορά τη ΝΔ αλλά κι εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε διαρκώς να το επισημαίνουμε. Όταν π.χ. η ΝΔ επιλέγει να ζητά από τους δανειστές να μην κλείσουν την αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση και να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις, είναι η ίδια που επιλέγει να πολώσει το κλίμα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει ότι «αυτά τα σενάρια είναι το τελευταίο καταφύγιο των ίδιων που μέχρι πρότινος προεξοφλούσαν πρόωρες εκλογές ανά δύο μήνες και διέρρεαν και ημερομηνίες. Πρόκειται για σενάρια που τροφοδοτεί η ίδια η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί τόσο το στρατηγικό της αδιέξοδο όσο και την αμφισβήτηση στο εσωτερικό της. Πρόκειται για μια ψευδοπροφητεία που θα διαψευσθεί στο τέλος του 2018. Διότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την εντολή τετραετίας που έλαβε από το λαό, προκειμένου να μπορέσει να φέρει εις πέρας το σύνολο των μεγάλων νομοθετικών και θεσμικών πρωτοβουλιών. Και στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019 οι πολίτες θα αποφασίσουν, αφού η χώρα θα έχει βγει από το μνημόνιο και αφού θα έχουν τεθεί οι βάσεις για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: