Το αποτέλεσμα του Eurogroup: Χρέος το 2018! – Δόση το καλοκαίρι – 3,5% πλεονάσματα για 5 χρόνια!

Πικρή γεύση για την Ελλάδα το Eurogroup, παρά το γεγονός ότι όλοι είπαν τα καλά τους λόγια για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Δεν έκλεισε όχι μόνο το θέμα του χρέους, το οποίο “παραπέμπεται” με εύσχημο τρόπο στη λήξη του προγράμματος το 2018, αλλά ούτε καν η αξιολόγηση, για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.

Θεωρείται πάντως βέβαιο, ότι πρίν τον Ιούλιο, η ααξιολόγηση θα κλείσει, προκειμένου …και οι δανειστές να πάρουν το ποσόν αυτό που η Ελλαδα τους οφείλει.

Αν βγήκε μια είδηση από αυτό το Eurogroup, είναι αυτό που είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το 3-5% να παραμείνει για 5 έτη. 

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ:

-Για να υπάρχει συμφωνία στο ζήτημα του χρέους, αυτή θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. Οι αριθμοί για την ελάφρυνση του χρέους θα έρθουν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπάρχει ένα πακέτο που συμφωνήθηκε πέρυσι το Μάιο, όμως δεν ξεκαθαρίσαμε το μέγεθος..

-Δεν γεφυρώσαμε απόψε αυτό που θα μπορούσε να γίνει και τις προσδοκίες κάποιων εξ ημών. Θα εργαστούμε σκληρά με τους Θεσμούς και με τα κράτη μέλη

– Σήμερα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους

-Μπορούμε να έχουμε συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση πριν το καλοκαίρι

-Πολύ μεγάλη η δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση, δεσμεύονται να συνεχίσουν

ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

– Έχουμε γόνιμο έδαφος για την επόμενη συνάντησή μας, για να καταλήξουμε στη συμφωνία που όλοι προσδοκούν. Όλοι μας δείξαμε εκπληκτική αποφασιστικότητα – Εξαιρετικά αναλυτικές οι συζητήσεις για το χρέος – Τώρα θέλουμε συμφωνία.

-Σύντομα θα φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ανέλαβε το σύνολο των δεσμεύσεών της

-140 μέτρα θα μπορούσαν ήδη να θεωρηθούν ως εκπληρωθέντα – Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει πλήρως τις ευθύνες τους

-Στο πακέτο περιλαμβάνονται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα 4% του ΑΕΠ – Εξαιρετικά δύσκολα και απαιτητικά τα μέτρα.
-Εξαιρετική πρόοδος με τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθησαν μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών.
%d bloggers like this: