Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο του τυμβωρύχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε κατά τη δευτερολογία του την επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για το Μάτι.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο». Σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας». Ακολούθως ανέφερε: «Εχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και του ζήτησε να πει που έγιναν τα λάθη.

Εμείς κριθήκαμε στις εκλογές και αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη και οδύνη» συνέχισε, ενώ θύμισε μια προσωπική συζήτηση που είχε ο ίδιος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Όταν σας συνάντησα κατ’ ιδίαν, ήταν οι μέρες που ο κ Χρυσοχοΐδης που κάθεται δίπλα σας -έχει ο καιρός γυρίσματα- είχε τολμήσει να βγει στα μέσα ενημέρωσης και να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ συμπλήρωσε «αυτό ήταν το πολιτικό σας ήθος και παιδεία».

Συνέχισε λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «σας είχα πει, ότι σας εύχομαι όσο θα είστε πρωθυπουργός να μην σας τύχει μια τέτοια ανθρώπινη τραγωδία». Ωστόσο υπενθύμισε ότι τη δεύτερη μέρα της τραγωδίας «με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό, ζητάγατε όλες τις παραιτήσεις και ήταν σημαία σας προεκλογική». Λίγο μετά, συνέχισε, «πήγατε τον ΟΗΕ και είπατε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοφανές φαινόμενο της κλιματικής κρίσης».

«Την επόμενη δραματική μέρα ζήτησα από τον υπουργό προστασίας του πολίτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας κατάσβεσης των πυρκαγιών, ως όφειλε να δρομολογήσει την διαδικασία παραίτησής του, ο ίδιος μάλιστα άνοιξε τη συζήτηση», σημειώνοντας ότι συμφώνησε με αυτή την επιλογή.

«Έχετε κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη ή κρατούσε τη μάνικα και θα τον ανταμείψετε για αυτό;» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι χρωστάτε στους υπευθύνους για το Μάτι;

Υπενθύμισε ότι ο τότε αρχηγός της αστυνομίας αποπέμφθηκε, γιατί είχε την ευθύνη για το σχέδιο κυκλοφορίας της περιοχής «ένα σχέδιο ο θεό σαν το κάνει» είπε χαρακτηριστικά. «Σήμερα είναι γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του ΠολίτηΤι του χρωστάτε; Γιατί τον κάνατε ΓΓ ενώ αποπέμφθηκε; Γιατί τον κρατάτε; Δεν είχατε άλλα στελέχη από την παράταξη σας;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμπλήρωσε δε πως ο Στέφανος Κολοκούρης, αρχηγός της Πυροσβεστικής σήμερα, «ο άνθρωπος που υποτίθεται συντονίζει, αλλά αγνοούσε τι πετάει πάνω από την Εύβοια γιατί ήταν στην Πάρνηθα, ήταν εκείνες τις ημέρες τις κρίσιμες υπαρχηγός της Πυροσβεστικής. Η ίδια η δικαιοσύνη του επιρρίπτει ευθύνες γιατί άργησε έξι ώρες να μεταφέρει τις δυνάμεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε με νόηματο ερώτημα «γιατί αναβαθμίστηκε και τι του χρωστάτε

Σηκώσατε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δειτε Λιγνάδη στην Επίδαυρο

«Τελικά θα μας πείτε γιατί ζητήσατε συγγνώμη από τους πολίτες; Αφού στις ομιλίες σας δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Πηγαινοφέρνετε μία συγγνώμη, χωρίς να εξηγείτε για ποιο λόγο. Συγγνώμη ενώ τα κάνατε όλα τέλεια; Ποιος έκανε το λάθος, πού ήταν το λάθος; Υποκριτική η συγγνώμη σας.» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι «εξοργίζει ακόμα περισσότερο η προσπάθεια με απειλές στους πυροσβέστες, για να μη μιλήσουν για τις ελλείψεις. Επικροτείτε την ΕΔΕ που διέταξε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής για τους πυροσβέστες που έκαναν τις καταγγελίες;» αναρωτήθηκε.

«Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Εσείς που σηκώσατε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δειτε Λιγνάδη στην Επίδαυρο και να μην χαλάσετε τις διακοπές σας. Εσείς κατηγορείτε τους πολίτες που θέλουν εναέρια μέσα όταν χάνεται η περιουσία τους» είπε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συμπλήρωσε: «οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, εσείς είστε κ. Μητσοτάκη».

Αναφορικά με τις διευκρινιστικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για την εντολή μη κατάσβεσης, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ίδιες και παρόμοιες δηλώσεις έκανε και στη διάρκεια των πυρκαγιών, όπως και οι γαλάζιοι δήμαρχοι Ιστιαίας και Βιλίων.

Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς,«Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς,

«Η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση. Βεβαίως πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μιχθήτω» είπε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε, δε, πως «το 112 δρομολογήθηκε το Μάιο του 2019 που ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «είπατε ψέματα ότι φροντίζατε για τα περισσότερα εναέρια μέσα. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν αυτά που είχαν προβλεφθεί από το διαγωνισμό του Μαΐου του 2019. Όλα τα μέσα που ανήκουν στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, είναι αυτά που είχαμε εξασφαλίσει εμείς. Συγκρίνετε όχι με το τι παραλάβατε το 2019 αλλά με το 2018, και άλλη λαθροχειρία».

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως τόσο τις δρομολογημένες προσλήψεις 500 δασολόγων όσο και τις προσλήψεις 5000 δασοπυροσβεστών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις πέταξε στα σκουπίδια.

«Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς, κατάντησε ανέκδοτο. Μιλάτε για επιτελικό κράτος και δεν μπορείτε να κάνετε ούτε ανασχηματισμό από τις πιέσεις» σημείωσε.