Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη και σε 6 μήνες έφερε ύφεση πριν τον κορωνοϊό

Ευθύνες στον Πρωθυπουργό για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση καταλόγισε για μία ακόμη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας.

Άσκησε δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που οδήγησε σε ύφεση πριν από την πανδημία, και προέβλεψε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα το 2021.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τόνισε ότι “η κυβέρνηση βασίστηκε σε μία παρωχημένη πολιτική, στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και δεν αύξησε τη ζήτηση. Το μέρισμα που εμείς δίναμε έδινε η δυνατότητα να κινηθεί η αγορά”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η ύφεση στη χώρα μας είχε ξεκινήσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όπου η οικονομία κατέγραψε -0,7%. Ο κ. Μητσοτάκης έφερε την ύφεση μέσα σε έξι μήνες, πριν από την πανδημία.

Για το δημόσιο χρέος υπογράμμισε ότι “είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας,προήλθε από την κρίση ελλειμάτων που μας οδήγησε στα μνημόνια. Η αφετηρία έρχεται από πιο πριν ακόμα. Από τους όρους με τους οποίους μπήκαμε στο ΟΝΕ. Την επέτεινε και η διαχείριση από το 2010 και μετά από την τρόικα. Πετύχαμε όμως μία δύσκολη συμφωνία με το χρέος. Πρέπει να μας φοβίζει το να ανέβει το χρέος στο 200%. Πρέπει να έχουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης για να το αποφύγουμε”.

Ρωτηθείς για τα χαμηλά δημοσκοπικά νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε χαρακτηριστικά: “Δεν έχει κανένα νόημα να κοιτάει κανείς τις δημοσκοπήσεις σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου. Ουδείς επιθυμεί εκλογές τώρα. Πρέπει να κοιτάει τα ποιοτικά στοιχεία. Σ’ αυτά θα δει ότι οι βασικές άξονες της αντιπολιτευτικής τακτικής εκτιμήθηκαν θετικά. Οι προτάσεις μας λαμβάνουν πολύ μεγάλη στήριξη”.

Τέλος, μίλησε για την προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Πρωθυπουργό: “Εχω μία τυπική σχέση. Είναι η ευθύνη του Πρωθυπουργού. Οταν συναντιώμαστε το κλίμα είναι ευχάριστο. Δεν είμαστε φίλοι, ούτε θα μπορούσε να είμαστε, δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία, δεν υπάρχει η σχετική επιλογή από πλευράς του. Η ενημερωση στα κρίσιμα εθνικά θέματα ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι όταν ήμουν Πρωθυπουργός. Σε κάθε στροφή της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρχε ενημέρωση”.