Τσίπρας: Συνεργασία, συντονισμός και αλληλεγύη αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση

Ο Αλέξης Τσίπρας  που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ υπογράμμισε στην ομιλία του ότι  η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

Παράλληλα, επισήμανε ότι: «Εμείς, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: Την οικονομική και την προσφυγική», προσθέτοντας:

«Βρισκόμαστε στο κέντρο μίας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας». Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για το πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο στη σύνοδο, «προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: Την ανθρωπιστική κρίση».

Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε θερμά τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης και την Τουρκία που τη φιλοξενεί, ανέφερε ότι αυτή η διάσκεψη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται καθημερινά.

«Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, που να αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια» σημείωσε, για να συμπληρώσει:

«Αυτό το νέο όραμα δεν θα μπορέσουμε να το αναπτύξουμε, χωρίς να δημιουργήσουμε, επίσης, ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα, στο σύνολό της».

«Πριν από 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την ανάγκη να προστατέψουμε την έμφυτη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «από τότε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν πρότυπα, για τα οποία κρίνονται όλα τα κράτη».

«Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα», ανέφερε ο ίδιος για να συνεχίσει, λέγοντας: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνουν και έχουν πολύπλευρες ανθρωπιστικές συνέπειες».

Συναντήσεις με Βαρθολομαίο – Ερντογάν

Εξάλλου, μετά το μεσημεριανό τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 17:00, στην Κωνσταντινούπολη.

Για τις 18:00 έως τις 18:45, είναι προγραμματισμένη η διμερής επαφή του Αλέξης Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου.

%d bloggers like this: