Τσακαλώτος: Το επιτελικό κράτος δεν έχει ακόμα εγκαταστήσει το App της ακοής

η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, στην απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως σημειώνει, «it takes two to tango ή αλλιώς ο διάλογος χρειάζεται να ακούς τον άλλο και να εμπλέκεσαι με τα επιχειρήματα. Σε όλα όσα είπε σήμερα ο πρωθυπουργός έχουμε απαντήσει, και είτε δεν το γνωρίζει, είτε δεν τον νοιάζει.

Του έχουμε εξηγήσει για παράδειγμα ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, γιατί πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς, λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα, αλλά κυρίως επειδή έχουν πολύ μικρότερη εποχική διακύμανση. Στη δική μας περίπτωση επηρεαζόμαστε περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα. Και για αυτό χρειάζεται να ληφθούν μέτρα τώρα, γιατί τα επόμενα τρίμηνα θα είναι πολύ πιο απογοητευτικά».

Ο κ. Τσακαλώτος ζητεί από τον πρωθυπουργό «να μην ρωτάει με τόσο πάθος “πόσος ήτανε” για την ύφεση των άλλων. Γιατί στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».

Όπως συμπληρώνει, «του έχουμε εξηγήσει ακόμη ότι η ρύθμιση του χρέους και το μαξιλάρι που ο ίδιος αφόριζε οδήγησαν τα επιτόκια σε καθοδική πορεία και όχι το γεγονός ότι ο ίδιος είναι “Μωυσής”, όπως τον χαρακτηρίζουν τα …αμερόληπτα sites.

Του έχουμε εξηγήσει ότι όταν μιλάει για την ανάπτυξη επί ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια 2015-2019, πρέπει να θυμάται και την ύφεση επί ΝΔ.

Του έχουμε εξηγήσει ότι η παραδοχή ότι η 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπτυξιακή και ότι το κόψιμο του κοινωνικού μερίσματος που επέλεξε η ΝΔ ήταν αντιαναπτυξιακή πολιτική, δεν είναι μια παραδοχή που συμφέρει την ΝΔ. Αλλά αφού το πιστεύει αυτό ο πρωθυπουργός, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ας αλλάξει οικονομική πολιτική».

Κατά τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, «το επιτελικό κράτος από ό,τι φαίνεται δεν έχει ακόμα εγκαταστήσει το App της ακοής».