Τόμσεν: Το ΔΝΤ θέλει βιώσιμο χρέος – πάει μαζί με τις μεταρρυθμίσεις

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν, ζήτησε από την ευρωπαική πλευρά  μια αξιόπιστη στρατηγική ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό, είπε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εισαχθεί το ελληνικό πρόγραμμα προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Ο κ. Τόμσεν δήλωσε συγκεκριμένα: «Καλωσορίζουμε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) σε ένα πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα επιτρέψει τη δημοσιονομική πολιτική να γίνει πιο φιλική στην ανάπτυξη».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στην Αθήνα, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα μειώσει τα φορολογικά βάρη, ενώ την ίδια στιγμή θα εξορθολογίσει την ασφαλιστική δαπάνη, κατευθύνοντας πόρους στις στήριξη των ασθενέστερων.
Ο κ. Τόμσεν είπε ότι «όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».

Πρόσθεσε ότι το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος. Υπογράμμισε ότι «αυτά πρέπει να πάνε χέρι-χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική που θα περιγράφει το πώς θα επιτευχτεί βιωσιμότητα του χρέους».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

ΔΝΤ: Εκκρεμεί η ελάφρυνση του χρέους

Η συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κιυβέρνηση και τους θεσμούς που επετεύχθη σήμερα (02/05) καλύπτει μία από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Όπως τόνισε είναι απαραίτητη και η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι  σύμφωνα με τον ESM, η προκαταρκτική συμφωνία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες με την περαιτέρω συζήτηση γύρω από μία αξιόπιστη στρατηγική που θα θέτει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος.

%d bloggers like this: