Υγειονομική βόμβα – Κοτόπουλο με σαλμονέλα σε αλυσίδα υπεραγορών για επαγγελματίες

Επικίνδυνη προς κατανάλωση έκρινε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συγκεκριμένη παρτίδα από φιλέτο στήθους κοτόπουλου, με προέλευση την Ολλανδία, που διακινείται μέσω της αλυσίδας υπεραγορών για επαγγελματίες Mart και διέταξε την απόσυρση των συγκεκριμένων συσκευασιών από τα ράφια, καθώς στο εν λόγω προϊόν εντοπίστηκε σαλμονέλα.

Το θέμα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς από τη συγκεκριμένη αλυσίδα ψωνίζουν επαγγελματίες από όλη της Ελλάδα και η διασπορά το συγκεκριμένου προϊόντος ειναι αρκετά μεγάλη όπως και η πιθανότητα να έχει φτάσει στο πιάτο μας, αφού πηγαίνει κατευθείαν στα καταστήματα για κατανάλωση και σε μεγάλες ποσότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ το παρασκεύασμα, με ημερομηνία παραγωγής / κατάψυξης 07/04/2021 και ημερομηνία ανάλωσης 07/10/2022, που παράγεται στην Ολλανδία, (ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: N.VRIESEKOOP BV ΟΛΛΑΝΔΙΑ Biestkampweg 2, 5249 JV Rosmalen Netherlands, NL 5582 EG.), με την εμπορική ονομασία «IQF VRIESEKOOP» διατίθονταν από την επιχείρηση «ΜΑΡΤ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ».

Στο συγκεκριμένο δείγμα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού σαλμονέλα  (Salmonella spp).

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.