Φίλης: Οι δηλώσεις του κ. Αμβρόσιου προσομοιάζουν με… τζιχάντ!

Απαντώντας στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης πέρασε στην αντεπίθεση επισημαίνοντας: «Περίμενα ο αρχιεπίσκοπος να πάρει αποστάσεις απ’ αυτές τις δηλώσεις».
Σε ερώτηση αν οι «εμπρηστικές» δηλώσεις του κκ Αμβρόσιου προσομοιάζουν με… τζιχάντ, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης απάντησε καταφατικά επισημαίνοντας: «Αυτά που είπε ο σεβασμιότατος Καλαβρύτων είναι τζιχάντ!».
«Άλλο η Εκκλησία, άλλο η πολιτεία» συνέχισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εμείς από δω και η Εκκλησία από εκεί. Η δικιά μου πρόταση είναι η συνεργασία στη βάση διακριτών ρόλων».

Τι είχε πει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ο κκ Αμβρόσιος σχολίασε το διάταγμα που θα αντικαθιστά το μάθημα Θρησκευτικών στο σχολείο με μάθημα Θρησκειολογίας ευχόμενος «να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει τέτοια διατάγματα αθεΐας».

«Ενώπιόν σας, παρακαλώ τον Εσταυρωμένο Χριστό να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει τέτοια διατάγματα αθεΐας» είχε πει χαρακτηριστικά ο κκ Αμβρόσιος ενώπιον των συγκεντρωμένων πιστών που έμειναν άναυδοι στο άκουσμα των λόγων του.

Σε ό,τι αφορά δε την ομάδα άθεων που μέσω Facebook πρότεινε την Μεγάλη Παρασκευή να γίνουν γεύματα με κρέας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων είχε ευχηθεί «να γίνει δηλητήριο και να τους τρυπήσει το στομάχι» και «να γίνει πέτρα και να μην το χωνέψουν». «Ας τρώει ο καθένας ό,τι θέλει και να λατρεύει το Θεό που θέλει, αλλά να μην προκαλεί το αίσθημα του θρησκευτικού κόσμου», είχε δηλώσει ο κκ Αμβρόσιος.

Φίλης: Αναβαθμίζουμε τα ολοήμερα σχολεία

«Δεν κόβουμε κανένα ολοήμερο. Το ολοήμερο θα είναι τρεις ώρες σε όλη την Ελλάδα. Δεν κλείνουμε τα ολοήμερα, τα αναβαθμίζουμε» είπε ο κ. Φίλης τοποθετούμενος στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφασή του να κλείνουν τα σχολεία στις 13:15.

«Κάθε μέρα το σχολείο θα λειτουργεί έξι ώρες» τόνισε ο υπουργός Παιδείας υποστηρίζοντας ότι σήμερα «ένα απ’ τα τρία σχολεία λειτουργούν με πλούσιο πρόγραμμα και δύο στα τρία δεν έχουν πλούσιο πρόγραμμα».

«Τέσσερις η ώρα όπως και σήμερα τελειώνει το ολοήμερο σχολείο» εξήγησε ο Νίκος Φίλης και αναφέρθηκε στις κατηγορίες παιδιών που θα μπορούν να μετέχουν στο ολοήμερο.
«Όποιο παιδί έχει δύο γονείς εργαζόμενους δικαιούται να πάει στο ολοήμερο σχολείο. Όποιο παιδί έχει δύο γονείς ανέργους -που ανεργία σημαίνει σε πολλές περιπτώσεις μαύρη εργασία- με μια απλή δήλωση θα μπορεί να στέλνει το παιδί του στο σχολείο. θα δεχόμαστε μια δήλωση ότι κάνω δουλειές του ποδαριού» είπε ο υπουργός Παιδείας σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν οι δύο γονείς είναι άνεργοι, εφόσον υπάρχει υποκρυπτόμενη εργασία, τα παιδιά τους θα μπορούν να μπαίνουν στο ολοήμερο σχολείο. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι στο ολοήμερο θα μπαίνουν κι άλλες κατηγορίες όπως για παράδειγμα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, ή παιδιά φυλακισμένων.

«Εμείς καταργούμε το 7ωρο για λόγους εκπαιδευτικούς» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στο Mega και υποστήριξε ότι δεν βγαίνουν εκτός προγράμματος μαθήματα.

«Στο εξάωρο θα διδάσκονται τα ίδια μαθήματα που διδάσκονταν στο 7ωρο, ίσως και περισσότερα» συμπλήρωσε και κάλεσε τη ΝΔ «να εξηγήσει γιατί υποστηρίζει ότι συρρικνώνονται οι γλώσσες και η πληροφορική» τονίζοντας ότι κατά την άποψή του δεν ισχύει αυτό το πράγμα.

«Εμπλουτίζουμε το ολοήμερο σχολείο, το επεκτείνουμε σε όλη τη χώρα για όλα τα σχολεία. Όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες» επισήμανε ο Νίκος Φίλης.

«Κι εκπαιδευτκούς θα προσλάβουμε αναπληρωτές, χιλιάδες» υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας.

Ερωτηθείς αν αλλάζει κάτι με τα σχολεία που σήμερα ανοίγουν στις 7 το πρωί, ο κ. Φίλης απάντησε: «Όπου υπάρχει θέμα θα αντιμετωπιστεί. Ο σύλλογος των δασκάλων θα έχει την ευθύνη και θα αντιμετωπίζει το θέμα όπου προκύπτει. Δεν θα υπάρχει γενικός κανόνας,
αυτό θα το βλέπει ο σύλλογος και θα καταρτίζει ένα πρόγραμμα».

Φίλης: Δεν υφαρπάξαμε την ψήφο του λαού, δεν δεχθήκαμε πρόσθετα μέτρα

Ο κ. Φίλης τοποθετήθηκε και για τις πολιτικές εξελίξεις.
«Οι βουλευτές έχουν εκλεγεί με συγκεκριμένη πολιτική δεσμευση. Δεν πήγαμε να υφαρπάξουμε την ψήφο του λαού» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

«Δεν δεχθήκαμε πρόσθετα μέτρα» υποστήριξε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε ότι «όσα γίνονται σήμερα προβλέπονται από την συμφωνία του Αυγούστου» παραβλέποντας προφανώς την συμφωνία για τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση από τους στόχους, μηχανισμός ο οποίος δεν προβλεπόταν στην συμφωνία του Αυγούστου του 2015.

%d bloggers like this: