Χορήγηση σε όλους τους ενήλικες λέει τώρα το ECDC, αναθεωρώντας προηγούμενες συστάσεις

Nέα στοιχεία από το Ισραήλ και τη Βρετανία επικαλείται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και αναθεωρεί τη σύσταση για τις αναμνηστικές δόσεις, προτείνοντάς τις πλέον για όλους τους ενήλικες.

Οι συστάσεις που εκδίδει το ECDC δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η νέα οδηγία θα ληφθεί υπ’ όψιν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν προτείνει εντός της εβδομάδες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Το ενδεχόμενο χρήσης αναμνηστικών δόσεων θα πρέπει να εξεταστεί για όλα τα ενήλικα άτομα με προτεραιότητα στους άνω των 40» δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Άντρια Άμον, επισημαίνοντας επίσης ότι η χορήγηση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Στις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει τον Σεπτέμβριο μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το ECDC ανέφερε πως δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο πρότεινε τη χορήγησή τους σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας.

«Δεδομένα που γίνονται διαθέσιμα στο Ισραήλ και τη Βρετανία δείχνουν σημαντική αύξηση των επιπέδων προστασίας έναντι της λοίμωξης και της σοβαρής νόσου μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα» λέει τώρα το ECDC σε έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα.

Η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη αρχίσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, ωστόσο κάθε χώρα διαφέρει ως προς τα κριτήρια και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στον αρχικό εμβολιασμό και στις ενισχυτικές δόσεις. Στις ΗΠΑ, αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται προς το παρόν μόνο στους 65 και άνω καθώς και σε ευάλωτες ομάδες όπως το υγειονομικό προσωπικό.