Χουλιαράκης: Προτεραιότητα μας ο απεγκλωβισμός της χώρας από την εποπτεία των δανειστών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο σημείωσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί “ο απεγκλωβισμός της Ελλάδας από την εποπτεία των δανειστών το συντομότερο δυνατόν με σκοπό την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας”.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι “προϋπόθεση όμως για αυτό αποτελεί η αποκατάσταση της δημοσιονομικής πολιτικής καθώς και της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Τα νομοσχέδια λοιπόν υπηρετούν αυτόν τον στόχο για τα επόμενα τρία χρόνια”.

Ιδιαίτερη σημασία όμως απέδωσε και στις διαφορές της οικονομικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με όσα έπραξε η Νέα Δημοκρατία. “Η βασική μας διαφορά είναι πως στόχο μας αποτελεί η αποκατάσταση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά με κοινωνικά δίκαιο τρόπο”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: “Στη φορολογία εισοδήματος η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνει μικρότερο φόρο, η πλειοψηφία των αγροτών δεν θα πληρώνει φόρο, η πλειοψηφία (και τα μεσαία στρώματα) θα πληρώνει ελάχιστα ή λιγότερα από ό,τι πλήρωνε μέχρι τώρα”.

Μικρότερη επιβάρυνση, αναλογικά

“Τα φορολογικά μέτρα και το ασφαλιστικό έχουν ορίζοντα τριετίας. Νομοθετούνται τώρα και θα εφαρμοστούν σε βάθος τριετίας. Αν υπολογιστεί αναλογικά για κάθε νοικοκυριό, η επιβάρυνση είναι η μικρότερη που έχει γνωρίσει η ελληνική οικονομία”, σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

“Τι θα έκανε η ΝΔ”

Ο κ. Χουλιαράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο σενάριο του τι θα έκανε η Νέα Δημοκρατία αν ήταν στην εξουσία, ανάλογα με τους στόχους που είχε θέσει. “Η ΝΔ για να πιάσει τον στόχο του 3% στο πρωτογενές πλεόνασμα που είχε συμφωνήσει, θα επέβαλε νέα μέτρα. Ισχυρίζεται, όταν θα γίνει κυβέρνηση, ότι θα κάνει μείωση της φορολογίας. Δεν μας λέει όμως αν θα παραγάγει ελλείμματα ή αν θα αποδομήσει το κοινωνικό κράτος. Γιατί, όταν μειώνεις φόρους, ή μειώνεις κοινωνικό κράτος ή παράγεις ελλείμματα”.

Κοινωνική δικαιοσύνη

“Η δική μας προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας γίνεται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Τα οφέλη φορολογικής της πολιτικής από το 2016, το 2017 και το 2018 εμείς θα τα επενδύσουμε στην επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους”, δήλωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

%d bloggers like this: