Όλγα Γεροβασίλη: Τι είπε για «κόφτη», χρέος, ανασχηματισμό

«Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης εγκαινιάζει μια περίοδο σταθεροποίησης και στροφής στην ανάκαμψη», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που υπολείπονται, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πως το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, το αργότερο έως αύριο.

Συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται από τη συμφωνία.

Σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σκληρή μάχη. Αποτέλεσμα αυτής της μάχης είναι το ότι αποτυπώθηκε στη συμφωνία ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα συζητηθεί.

Στο Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση και κάποια απόφαση σε ότι αφορά τις τρεις περιόδους ρύθμισης του χρέους (βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη). Περιμένουμε το Eurogroup να μιλήσει για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Το μακροπρόθεσμο διάστημα είναι μια ευρύτερη συζήτηση.

Μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ υπάρχει διαφορά στο θέμα και μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση, σημείωσε και παραδέχτηκε ότι στο θέμα του χρέους η θέση του Ταμείου είναι πιο κοντά σε αυτή της κυβέρνησης.

Ο αυτόματος μηχανισμός είναι μηχανισμός διατήρησης των συμφωνηθέντων. Δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί τίποτα, υποστήριξε. «Αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός θα έπρεπε να παίρνουμε μέτρα στις αποκλίσεις».

«Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα εφαρμοστεί. Αυτό δείχνει και η πορεία της οικονομίας», δήλωσε. Αν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση θα έχει κάτι παραπάνω από ένα μήνα μετά τον Απρίλιο οπότε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της Eurostat να δράσει προληπτικά και να μην περιμένει τον Οκτώβριο. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει το διάστημα να γίνει η διόρθωση.

Μετά την αξιολόγηση πρώτος στόχος είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με νομοσχέδια που στοχεύουν σε αυτό, δήλωσε. Δεν φαίνεται ότι επίκειται ανασχηματισμός, υποστήριξε αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

%d bloggers like this: