«Όχι» στο αίτημα του Δ. Κουφοντίνα για υπό όρους αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας στην αίτησης αποφυλάκισης του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος θα μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα για να βγει υπό όρους από τη φυλακή τον Σεπτέμβριο του 2027 και όχι σήμερα, όπως ήθελε με την αίτηση που είχε καταθέσει.

Σύμφωνα με το βούλευμα που είδε το φως της δημοσιότητας, η αίτηση του Δ. Κουφοντίνα που στηρίχθηκε στις επιεικέστερες διατάξεις περί υφ’ όρον απόλυσης του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019), πρέπει να απορριφθεί.

Ακολουθώντας το σκεπτικό που είχε κατατεθεί εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και ειδικά από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο Κουφοντίνας θα παραμείνει για άλλη μία 6ετία στις φυλακές.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Λουκάς» της 17Ν ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021) 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (με τα μεροκάματα της φυλακής).

Η αίτηση στηρίζεται στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Έτσι ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή 19 (μάξιμουμ) χρόνια έκτισης ποινής.

Η εισαγγελέας είχε ζητήσει να απορριφθεί η αίτηση Κουφοντίνα και τώρα έρχεται το δικαστικό συμβούλιο να ξεκαθαρίσει ότι ο παλιός κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μία φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες, όπως π.χ ο Κουφοντίνας. Η άποψη αυτή, που πλέον αφορά πολλούς κρατούμενους με πολλαπλές ισόβιες, αποφαίνεται (σ.σ.: όπως καταγράφεται στο βούλευμα) ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς στον προηγούμενο κώδικα σε πολυισοβίτες, δημιουργεί κενό νόμου, το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το κενό καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι οι πολυισοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ’ όρον απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 ΠΚ).

Οι δικαστές θεωρούν μάλιστα πως αυτή η ρητή αναφορά περι δικαιώματος να αποφυλακιστούν με όρους οι πολυιβίτες στα 25 χρόνια, καλύπτει το «κενό νόμου», όπως το περιγράφουν. Λένε μάλιστα πως «νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή (σ.σ.: του πολυισοβίτη) ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς (σ.σ.: με μεροκάματα) υπολογισθείσα 25 ετών…» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019.

Γι’ αυτό και στο θέμα της αρχής εφαρμογής των επιεικέστερων διατάξεων για έναν κατηγορούμενο αποφαίνονται: «…Η γενική αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης διάταξης εφαρμόζεται μόνο αναφορικά με διατάξεις νόμων και όχι μεταξύ διάταξης νόμου και ευμενέστερης νομολογιακής αντιμετώπισης όταν υφίσταται κενό δικαίου».