Ταμείο Ανάκαμψης: Αναμένεται σήμερα η έγκριση της δεύτερης δόσης στην Ελλάδα

Την έγκριση της δεύτερης δόσης του Ταµείου Ανάκαµψης, ύψους 3,56 εκατ. ευρώ, αναµένεται να ανακοινώσει σήµερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από το αίτηµα που υπέβαλε η κυβέρνηση στο τέλος Σεπτεµβρίου.

Η δόση αποτελείται από 1,7 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ δάνεια. Κανονικά, µάλιστα, ο προγραµµατισµός δεν προέβλεπε εκταµίευση για δάνεια σ’ αυτή τη δόση, αλλά καθώς η Ελλάδα εκπλήρωσε νωρίτερα από το προβλεπόµενο χρονοδιάγραµµα τα σχετικά ορόσηµα – προαπαιτούµενα, εγκρίθηκαν και τα 1,8 δισ. ευρώ των δανείων. Συγκεκριµένα, τα ορόσηµα για τα δάνεια αφορούσαν την ενεργοποίηση του Invest EU, την ενεργοποίηση του προγράµµατος επενδυτικών κεφαλαίων Equity και τη συµβασιοποίηση δανείων τουλάχιστον 586 εκατ. ευρώ. Εκτιµάται ότι η Ελλάδα θα είναι η 3η χώρα, µετά την Ισπανία και την Ιταλία, της οποίας εγκρίνεται 2η δόση του Ταµείου Ανάκαµψης. Η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει 4 δισ. ευρώ ως προκαταβολή το 2021 και 3,5 δισ. ευρώ ως πρώτη δόση τον περασµένο Απρίλιο.

Την έγκριση προανήγγειλε ουσιαστικά χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη συνάντησή του µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είµαστε ante portas της 2ης δόσης και ότι η Ελλάδα είναι στο Champions League του Ταµείου Ανάκαµψης.

Εν τω µεταξύ, χθες υπεγράφη νέα σύµβαση µεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα διαχειριστεί µέσω του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) πρόσθετους πόρους 400 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων που θα βοηθήσουν τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Η νέα στήριξη δίνεται στο πλαίσιο του Invest EU µε στόχο να βοηθήσει τις ελληνικές µικροµεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν προτιµησιακή πρόσβαση σε χρηµατοδότηση, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα για επενδύσεις σε έργα για την κλιµατική αλλαγή και την ψηφιακή µετάβαση, όπως ανακοίνωσε η ΕΤΕπ. Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Θόδωρο Σκυλακάκη, η συµφωνία µπορεί να αποδώσει 1,5 δισ. ευρώ για τις ελληνικές µικροµεσαίες επιχειρήσεις, από την αξιοποίηση των σχετικών εγγυοδοτικών εργαλείων.

Η σύµβαση υπεγράφη παρουσία του κ. Σχοινά, του κ. Σκυλακάκη, του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ για την Ελλάδα Κρίστιαν Τόµσεν, του διευθυντή του ΕΤαΕ Χάµπερτ Κοτόγκι και του διοικητή του Ταµείου Ανάκαµψης Νίκου Μαντζούφα.

Σηµειώνεται ότι η ΕΤΕπ έχει ήδη υπογράψει στο τέλος του περασµένου χρόνου διµερή συµφωνία µε την Ελλάδα για τη διαχείριση έως 5 δισ. ευρώ επενδύσεις στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαµψης. Η χθεσινή σύµβαση των 400 εκατ. ευρώ προστίθεται στο ποσό αυτό.

Παράλληλα, η ΕΤΕπ ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση νέας χρηµατοδότησης 119 εκατ. ευρώ για τα εξής 6 ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα:

  • Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
  • Ιδρυµα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).
  • Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστηµών «Αλέξανδρος Φλέµινγκ».
  • Εθνικό Ιδρυµα Ερευνών.
  • «Αθηνά» – Ερευνητικό Κέντρο Καινοτοµίας στις τεχνολογίες της πληροφορίας, των επικοινωνιών και της γνώσης.
  • Ιδρυµα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδηµίας Αθηνών.