Β. Ζελένσκι: «Η Ε.Ε. πρέπει να μείνει ενωμένη και να ορίσει χαμηλό πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο»

Nα παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας και να περιορίσουν σημαντικά την τιμή του ρωσικού πετρελαίου ζήτησε σήμερα από τους Ευρωπαίους ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν υπάρχει διάσπαση, δεν υπάρχει σχίσμα μεταξύ των Ευρωπαίων και πρέπει να το διατηρήσουμε αυτό. Αυτή είναι η βασική μας αποστολή φέτος» δήλωσε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω βίντεο σε διάσκεψη στη Λιθουανία και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη βοηθά τον εαυτό της. Δεν βοηθά την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, αυτό βοηθά την Ευρώπη να εναντιωθεί στη ρωσική επιθετικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με στόχο να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο, και ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν τη χαμηλότερη τιμή που προτάθηκε, τα 30 δολάρια.

«Αυτές οι μειώσεις είναι πολύ σημαντικές. Ακούμε προτάσεις (σ.σ.: για πλαφόν) στα 60 ή 70 δολάρια. Αυτό ακούγεται περισσότερο σαν υποχώρηση» εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Αλλά είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στους συναδέλφους μας από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία για τις προτάσεις τους, που είναι αρκετά λογικές, να τεθεί όριο στα 30 δολάρια το βαρέλι. Αυτή είναι μια πολύ καλύτερη ιδέα».

Οι χώρες της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, καθώς κάποιες θεώρησαν πολύ υψηλή και κάποιες άλλες πολύ χαμηλή την πρόταση της Ομάδας των 7 (G7) για πλαφόν στα 65 με 70 δολάρια το βαρέλι.

Η Πολωνία θέλει το πλαφόν να οριστεί στα 30 δολάρια, επισημαίνοντας ότι, καθώς το κόστος παραγωγής από τη Ρωσία εκτιμάται στα 20 δολάρια, η πρόταση της G7 αφήνει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τη Μόσχα. Η Λιθουανία και η Εσθονία στηρίζουν την πρότασή της.