COVID 19: O κίνδυνος θανάτου και επιπλοκών μειώνεται για όσους έχουν επαρκή βιταμίνη D

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή
Σε παλαιότερη μας ανάρτηση είχαμε τονίσει τη σημασία της επάρκειας της βιταμίνης D, καθώς και της παρουσίας άλλων συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκφραση της δράσης της.
Kαινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Επιστημονικό περιοδικό Plos One αναλύοντας δεδομένα από 235 ασθενείς με covid 19 έδειξε ότι όσοι από αυτούς διέθεταν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών όπως η υποξία!
Επιπλέον, οι ασθενείς παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής CRP και υψηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμόξεων.
Τα δεδομένα της έρευνας έδειξαν ακόμη ότι οι ασθενείς άνω των 40 ετών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήσαν 51,5% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορωνοϊό, σε σχέση με όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα της βιταμίνης.
Η νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης παρέχει άμεσες ενδείξεις ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της «καταιγίδας κυτταροκινών» και τελικά την πιθανότητα θανάτου από Covid-19.
Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Χόλκ είχε δημοσιεύσει πρόσφατα, άλλη σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει κατά 54% την πιθανότητα να κολλήσει κανείς κορωνοϊό, κάτι που ισχύει και με άλλους ιούς όπως της γρίπης.
Σε συμφωνία με τα αποτελέσματα βρίσκεται και άλλη έρευνα σε 489 ασθενείς, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Θωρακίστε την υγεία σας.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32976513/

Πηγη: healthyvoice.gr