Maduro: Έβαλε «λουκέτο» σε δύο κολομβιανά δίκτυα στη Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή στους παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης να διακόψουν το σήμα δύο κολομβιανών δικτύων που εκπέμπουν στη χώρα, ενώ οι αντίπαλοι της κυβέρνησης καταδίκασαν τη ενέργεια αυτή ως μια ακόμη ένδειξη για την καταστολή της ελεύθερης έκφρασης από τον πρόεδρο Nicolas Maduro.

Η ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών της χώρας ζήτησε τη διακοπή μεταδόσεων των σταθμών RCN και Caracol Television διότι μετέδωσαν ένα μήνυμα το οποίο εκτίμησε ότι εξωθεί στη δολοφονία του Maduro, όπως εξήγησε η προεδρία της Βενεζουέλας.

«Το μέτρο βρίσκεται εντός των ορίων του νόμου, δεδομένου ότι αυτοί οι σταθμοί επιτίθενται επί σειρά μηνών στη Βενεζουέλα και τη θεσμική της υπόσταση και τώρα καλούν απροκάλυπτα για τη δολοφονία (του Μαδούρο)», έγραφε η δήλωση, επικαλούμενη τον Andres Mendez, πρώην διευθυντή της ρυθμιστικής αρχής των τηλεπικοινωνιών Conatel.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το μήνυμα που μεταδόθηκε από τους δύο σταθμούς ήταν μια δήλωση του πρώην προέδρου του Μεξικού, Vicente Fox, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Maduro, παραιτήσου ή θα πεθάνεις».

Την απόφαση κατέκριναν με σφοδρότητα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και ο πρόεδρος της Κολομβίας, Huan Manuel Santos, οι οποίοι την χαρακτήρισαν ως άλλο ένα σημάδι ότι η χώρα ολισθαίνει σε καθεστώς δικτατορίας.

Ο σταθμός Caracol, ο οποίος είχε ανακοινώσει προηγουμένως την κατάργησή του από τα καλωδιακά δίκτυα της Βενεζουέλας, κατέκρινε με δριμύτητα τον Μαδούρο για λογοκρισία. Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να πάρει δηλώσεις άμεσα από το RCN.

Σημειώνεται ότι ο Maduro κατηγορεί συχνά την Κολομβία ότι συμμετέχει σε μια συνωμοσία της Δεξιάς προκειμένου να γκρεμίσει τον σοσιαλισμό που οικοδομείται στην πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα. Επίσης θεωρεί ότι η χώρα του είναι θύμα ενός οικονομικού πολέμου ο οποίος παρακινείται από την Ουάσιγκτον.

Οι αντίπαλοί του δηλώνουν ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο προχωρά με τις εργασίες ενός «υπερ-σώματος» που θα διαθέτει και νομοθετική αρμοδιότητα παρακάμπτοντας την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση βουλή, προσπαθεί να περιορίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη για τα πραγματικά προβλήματα, όπως είναι ο πληθωρισμός, οι ελλείψεις προϊόντων και η καταπίεση πολιτικών της αντιπολίτευσης.

«Άλλο ένα κανάλι που χάνει το σήμα του! Έχει βοηθήσει αυτό στη μείωση εγκλημάτων; Είναι χαμηλότερος ο πληθωρισμός; Υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα; Περισσότερα φάρμακα; Έχει λυθεί κανένα πρόβλημα;», είπε χθες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Enrique Caprilles.

“Αποτελεί άλλη μία ένδειξη ενός καθεστώτος στο οποίο δεν αρέσουν οι ελευθερίες, ένα καθεστώς που περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών”, είπε ο πρόεδρος Santos της Κολομβίας σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα φέτος, η ρυθμιστική αρχή Conatel ανέστειλε τη λειτουργία τριών καναλιών της τηλεόρασης, μεταξύ των οποίων ήταν και η ισπανόφωνη υπηρεσία του CNN, ισχυριζόμενη ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια στα ρεπορτάζ τους.

Το 2014, οι αρχές διέκοψαν το σήμα του τηλεοπτικού καναλιού της Κολομβίας NTN24 για τον τρόπο που μετέδωσε τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης οι οποίες στράφηκαν στη βία, και εμπόδισε την πρόσβαση στον ειδησειογραφικό ιστότοπο της Αργεντινής Infobae.

Σε δημοψήφισμα το νέο σύνταγμα

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες, το νέο Σύνταγμα της Βενεζουέλας που θα καταρτιστεί από τη Συντακτική Συνέλευση θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα για να εγκριθεί από τον λαό.

«Η Εθνική Συντακτική Συνέλευση θα εγκρίνει το κείμενο του Συντάγματος στο σύνολό του και θα ορίσει την ημερομηνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», αναφέρει το άρθρο που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 545 μέλη της Συνέλευσης.

Εξάλλου, ο Maduro, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις επειδή αποφάσισε να προχωρήσει στην εκλογή των μελών της Συνέλευσης διαλύοντας το κοινοβούλιο χωρίς να κάνει πρώτα δημοψήφισμα, έχει δεσμευθεί να ζητήσει τη γνώμη των κατοίκων της χώρας για το νέο Σύνταγμα.

Η Συντακτική Συνέλευση προβλέπεται να συνεχίσει το έργο της για τα επόμενα δύο χρόνια. Αποστολή της είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος του 1999 που καταρτίστηκε υπό την προεδρία του Hugo Chavez.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κατηγορεί τον Maduro ότι επιζητεί να ενισχύσει τις εξουσίες του και να παρατείνει τη θητεία του, η οποία κανονικά λήγει τον Ιανουάριο του 2019.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: