Stanford Club of Greece: 4η Βιομηχανική Επανάσταση και οι επιπτώσεις της για την Ελλάδα

Τη Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 στις 4:30μμ, το Stanford Club of Greece διοργανώνει στo αμφιθέατρο του Μεγάρου  Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα (Αιόλου 82-84, πλατεία Κοτζιά), εκδήλωση με τίτλο «4η Βιομηχανική Επανάσταση και οι επιπτώσεις της για την Ελλάδα».

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία ασυνήθιστα ενδιαφέρουσα εποχή.  Η ανθρωπότητα είναι στο μεταίχμιο μίας ακόμα βιομηχανικής επανάστασης, της 4ης, η οποία πατάει πάνω στην 3η βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιακή, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 και δημιούργησε μεταξύ άλλων το προσωπικό υπολογιστή, το ιντερνέτ, το κινητό τηλέφωνο και τα κοινωνικά δίκτυα. Η διαφορά της επερχόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης με όλες της προηγούμενες είναι ότι θα είναι τόσο διαβρωτική που θα έχει αντίκτυπο σε όλα τα επαγγέλματα, όλες τις οικονομίες και όλες τις βιομηχανίες. Θα αμφισβητήσει ότι πιστεύαμε ότι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, θα θολώσει τις γραμμές μεταξύ του φυσικού και του εικονικού κόσμου και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα αυτοματοποιήσει εκατομμύρια δουλείες.

Οι κλάδοι  οι οποίοι θα επηρεαστούν από αυτή την τεχνολογική μεταμόρφωση είναι ποικίλοι, από την γεωργία μέχρι την αεροπορία, τις κατασκευές, την πληροφορική και τις επικοινωνίες, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την ιατρική, το δίκαιο, τις μεταφορές, την επικοινωνία. Πάνω απ΄ όλα όμως η Βιομηχανική Επανάσταση θα προκαλέσει την έννοια της φιλελεύθερης δημοκρατίας, δημιουργώντας στους κοινούς ανθρώπους το αίσθημα της αποξένωσης και της ασημαντότητας με σημαντικές κοινωνιολογικές και ιστορικές επιπτώσεις.

Τέλος, αυτός ο τεχνολογικός μετασχηματισμός θα επηρεάσει την κοινωνία και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολο της επιφέροντας πολύ σημαντικές μεταβολές στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους κύριους παράγοντες αυτής της τεχνολογικής προόδου, την ταυτότητα αυτών που αποφασίζουν την έκταση και το βαθμό που ο απλός πολίτης θα έχει τον έλεγχο της. Κλείνοντας, η 4η βιομηχανική επανάσταση θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση για την παιδεία, τόσο στο πλαίσιο αποστολής όσο και στο πλαίσιο μεθόδου και σε όλα τα επίπεδα της.

 

Θα ανιχνεύσουμε τις προαναφερόμενες  προκλήσεις και θα προσπαθήσουμε όλοι να δώσουμε απάντηση στα σημαντικά αυτά ερωτήματα στην Εσπερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Stanford στις 6 Ιούνιου στο Αμφιθέατρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας (Αιόλου 82-84 Αθήνα). Για την είσοδο είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης (πληροφορίες στο www.stanfordclub.gr και στην eventora).

Την εκδήλωση αυτή θα τιμήσει με την συμμετοχή του ο  διακεκριμένος καθηγητής του  Stanford Graduate School of Business  Robert Burgelman, κάτοχος της έδρας Management Edmund W. Littlefield και Executive Director του Stanford Executive Program (SEP) με πολύχρονη εμπειρία και παγκοσμίως αναγνωρισμένη έρευνα και τεχνογνωσία στην στρατηγική και στην εταιρική επιχειρηματικότητα του τεχνολογικού τομέα.

Επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε  ομιλητές με βαθειά γνώση της ελληνικής πραγματικότητας όπως στελέχη ελληνικών βιομηχανιών και  καθηγητές πανεπιστημίων.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης και ο Όμιλος ΟΤΕ χορηγός. Επίσης, χορηγοί επικοινωνίας είναι Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η Black Cherry, το protagon και η eventora.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

4η Βιομηχανική Επανάσταση και οι Επιπτώσεις της για την Ελλάδα,

 Αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

6 Ιουνίου 2019, 16:30

 

16:30: Προσέλευση – Εγγραφές  

17:00: Χαιρετισμός
Γιώργος Μαύρος, Πρόεδρος, Stanford Club of Greece

17:10: A Strategic Perspective on the 4th Industrial Revolution: Personal, Corporate and Societal Implications
Robert Burgelman, The Edmund W. Littlefield Professor of Management, Stanford Graduate School of Business

17:40: Εφαρμογές 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελληνική Βιομηχανία

Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, Συνιδρυτής και CEO, innoetics
Δημήτρης Τσαπούλης, Chief Operating Officer, Signal Group
Πάνος Λεβαντής, Chief Information Officer, Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Πάνος Λώλος, Εμπορικός Διευθυντής, ElvalHalcor – Copper Tubes Division
Συντονιστής: Αλέξανδρος Ελευθεριάδης, Partner, Big Pi Ventures

19:00: Διάλλειμα

19:15: Κοινωνικοπολιτικές Επιπτώσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής Ερευνών, διαΝΕΟσις
Βασίλης Βασσάλος
, Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής, ΟΠΑ
Συντονιστής: Αθανάσιος Έλλις, Αρχισυντάκτης, Kathimerini English Edition

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά με παράλληλη μετάφραση και στις 2 γλώσσες.