SZ: Δριμύ κατηγορώ κατά Schaeuble – Οι Έλληνες πλήρωσαν με αίμα τα κρατικά χρέη

Δριμύ κατηγορώ κατά του Wolfgang Schaeuble εξαπολύει η Süddeutsche Zeitung για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την ελληνική κρίση, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός πλήρωσε για τα κρατικά χρέη με το αίμα του στην κυριολεξία», ενώ επισημαίνει πως η αυστηρότητα που επέδειξε ο W. Schaeuble δεν ήταν καλή για την Ευρώπη. Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, και τα μέσα δεν οδήγησαν στον σκοπό, το αντίθετο, αποσταθεροποίησαν την Ευρώπη και ενίσχυσαν τον εθνικιστικό εξτρεμισμό».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, επ’ ευκαιρία των σημερινών του γενεθλίων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών -ο οποίος συμπληρώνει το 75ο έτος της ηλικίας του- ο γερμανικός Τύπος ασκεί αυστηρή κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για την πολιτική που εφαρμόζει. Τη σκληρότερη όμως επίθεση εξαπολύει η Süddeutsche Zeitung για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του ευρώ και ειδικά το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

«Στις διαπραγματεύσεις ο W. Schaeuble άφησε να κλιμακωθεί η κατάσταση με τρόπο αδίστακτο απειλώντας τους Έλληνες με προσωρινή έξοδο από το ευρώ, σε σημείο που ο Τσίπρας να μην έχει άλλη επιλογή», παρατηρεί ο Γερμανός σχολιαστής της εφημερίδας.

Οι Έλληνες δεν έχουν κανονική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

«Με αυτήν την απειλή πίεσε τους Έλληνες να δεχθούν και να εφαρμόσουν και την μικρότερη νεοφιλελεύθερη ανοησία με το σκεπτικό ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ο σκοπός του Schaeuble ήταν η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης θέλοντας, στο παράδειγμα της Ελλάδας, να δώσει μάθημα σε άλλες χώρες που δεν εφαρμόζουν τα ισχύοντα. Τις συνέπειες όμως υπέστη ο ελληνικός λαός που με τις μαζικές περικοπές δεν είναι σε θέση να έχει κανονική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη… ο ελληνικός λαός πλήρωσε για τα κρατικά χρέη με το αίμα του στην κυριολεξία. Αυτή η αυστηρότητα δεν έκανε καλό στην Ευρώπη», καταλήγει η εφημερίδα. «Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, και τα μέσα δεν οδήγησαν στον σκοπό, το αντίθετο, αποσταθεροποίησαν την Ευρώπη και ενίσχυσαν τον εθνικιστικό εξτρεμισμό» καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.

Merkel και Schaeuble πρωτομάστορες της ασάφειας

Στην Tageszeitung του Βερολίνου ο βουλευτής των Πρασίνων Gerhard Schick δίνει το δικό του στίγμα για τον Schaeuble τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Όπως η Angela Merkel, έτσι και ο Wolfgang Schaeuble είναι πρωτομάστορας της ασάφειας. Θεωρείται σφοδρός επικριτής της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και υπερασπιστής του Mario Draghi. […] Θεωρείται μεγάλος Ευρωπαίος, αλλά παράλληλα όσο κανένα άλλο γερμανικό πολιτικό στέλεχος δεν έθεσε την ενότητα της ευρωζώνης υπό αίρεση απειλώντας τους Έλληνες με έξοδο».

«Ο Schaeuble γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει»

«Τα τελευταία χρόνια φαινόταν ότι ο Schaeuble ήταν ο μόνος στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που μπορούσε να πει την γνώμη του στη Merkel, ανεξαρτήτως εάν επρόκειτο για το ευρώ  ή το προσφυγικό», σχολιάζει το Spiegle Online. «Αλλά αυτό που εκ πρώτης όψεως φαντάζει ως αντιπαλότητα στην πραγματικότητα αποτελεί μια μορφή συμβίωσης. Η φήμη του Schaeuble βασίζεται σε αυτό που περιγράφεται ως σοφός αντάρτης. Η Merkel τον άφησε να κάνει ό, τι θέλει γιατί ήξερε ότι η σύγκρουση δεν θα έφτανε ποτέ στα άκρα. Ο Schaeuble γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει. Προστατεύει τη Merkel από την κατηγορία ότι έχει περιορίσει το κόμμα σε σύλλογο που συναινεί σε όλα. Υπό αυτό το πρίσμα ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί βασικό συστατικό του μηχανισμού εξουσίας της καγκελαρίου. Σε αυτόν εναπόκειται ο ρόλος του ήρεμου αντίπαλου, και επειδή τον παίζει τόσο τέλεια, σε περίπτωση επανεκλογής της Merkel είναι βέβαιο ότι θα έχει θέση και στην επόμενη κυβέρνηση».

%d bloggers like this: