Έκτακτη σύσκεψη Θεοδωρικάκου – Στουρνάρα για τις ηλεκτρονικές απάτες – Αυξήθηκαν κατά 200%, χάθηκαν 40 εκατ. ευρώ

Ευρεία σύσκεψη για τις διαδικτυακές απάτες με την τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων αποσπώντας από τα θύματα τραπεζικές καταθέσεις έγινε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και στελέχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο συναγερμός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σήμανε αφού διαπιστώθηκε πως οι διαδικτυακές απάτες το τελευταίο διάστημα έχουν σημειώσει αύξηση 200%.

 

Οι αριθμοί προκαλούν εύλογα ερωτήματα καθώς τους τελευταίους εννέα μήνες σε σύνολο 30 δισ. τραπεζικών συναλλαγών, περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ κατέληξαν στα χέρια ηλεκτρονικών απατεώνων.

Τ. Θεοδωρικάκος: «Ενημερωτική εκστρατεία και συντονιστικό κέντρο»

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών. Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μια πολύ μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μιας ολόκληρης ζωής. Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε από τις διωκτικές Αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση ακόμη πιο αποτελεσματική, με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».