Αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας στην υπόθεση του 34χρονου που συνελήφθη για συμμετοχή στο ISIS

Αναγκαία λόγω της σοβαρότητας της και της εξαιρετικής φύσης της, ακόμη και για λόγους εθνικής ασφάλειας, κρίθηκε η αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της σύλληψης ενός 34χρονου Ιρακινού πριν από περίπου έναν μήνα στην Αθήνα για συμμετοχή στο ISIS, την οποία φέρεται να ομολόγησε. Ως εκ τούτου, η υπόθεση που εκκρεμούσε στην 21η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, περνά πλέον σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Έπειτα από αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, συγκλήθηκε η Ολομέλεια Εφετών και αποφασίστηκε η δικογραφία να ανατεθεί σε αυξημένου κύρους και πείρας δικαστή, στην εφέτη Ιωάννα Στρατσιάνη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, κατά την εξέλιξη της έρευνας ο 34χρονος φέρεται ότι κατονόμασε και άλλα πρόσωπα που πιθανόν εμπλέκονται σε βραχίονες του Ισλαμικού Κράτους και πιθανόν τα πρόσωπα αυτά να έχουν ήδη περάσει την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 34χρονος συνελήφθη κατόπιν πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής από μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού ότι από το 2014 έως το 2015 είχε δραστηριοποιηθεί στο ISIS, καθώς και από βίντεο που υπέδειξαν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το συγκεκριμένο βίντεο τον απεικόνιζε σε περιοχή της Συρίας να κρατά καλάσνικοφ και να εξυμνεί λεκτικά τη δράση του ISIS. Το βίντεο είχε αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι της αμερικανικής εφημερίδας New York Times από το 2014.

Ο Ιρακινός συνελήφθη στην Αθήνα ως μέλος του «Ισλαμικού κράτους» και η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως η σύλληψη έγινε «κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που παρασχέθηκαν από αλλοδαπές συνεργαζόμενες υπηρεσίες και σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ)».

Ο 34χρονος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας από τη Μυτιλήνη το 2018 μαζί με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα, όπου ζούσε κι εργαζόταν. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια είχε υποβάλει δυο φορές αίτημα για άσυλο και καθώς αυτά είχαν απορριφθεί, ο 34χρονος είχε προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ζητώντας άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους.