Β. Παπαευαγγέλου: Στους έξι μήνες η τρίτη δόση – Νωρίτερα θα ανοίγει η πλατφόρμα

Στους πεντέμισι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα ανοίγει για όλους τους πολίτες η πλατφόρμα των ραντεβού τρίτης δόσης, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωνόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο η τρίτη δόση θα χορηγείται στους πολίτες τις ημέρες που θα συμπληρώνονται οι έξι μήνες.

«Επειδή καταλαβαίνουμε την αγωνία του κόσμου, συζητήσαμε χθες με τον γενικό γραμματέα κ. Θεμιστοκλέους να ανοίγει η πλατφόρμα στους πεντέμισι μήνες, έτσι ώστε όλοι στις μέρες που κλείνουν τους έξι μήνες να πάνε να κάνουν τη δόση τους».

Η κυρία Παπαευαγγέλλου επεσήμανε ότι συζητήθηκε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα, ωστόσο δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο και πρόσθεσε: «Πρέπει να επικεντρώσουμε να γίνει στη σωστή ώρα, σε όλους».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, ενώ γίνεται συζήτηση για την τρίτη δόση, ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος, και είναι αυτοί οι άνθρωποις που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν, να μπουν στις ΜΕΘ ή να χάσουν τη ζωή τους.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία να πειστούν να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποτύχαμε σε αυτό, ας το πούμε, ας μη φοβόμαστε τις λέξεις». Η καθηγήτρια εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για των εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Για τα σχολεία τόνισε ότι προφανώς και δεν θα κλείσουν καθώς γενικά στα παιδιά τα πράγματα πάνε καλά. Όπως τόνισε, η λειτουργία των σχολείων δεν επιβαρύνει την πανδημία και ενώ όταν ξεκίνησαν τα σχολεία τα κρούσματα σε παιδιά ήταν το 27% τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 24%. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλλου, το πρωτόκολλο όπως έχει σχεδιαστεί με το εξαντλητικό τέστινγκ για τα παιδιά έχει συμβάλει σε αυτή την πορεία.