Γιάννης Στουρνάρας: Να μην αντιδράσει υπερβολικά η ΕΚΤ στον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να εκλάβει με υπερβολικό τρόπο την άνοδο του πληθωρισμού στη Ευρωζώνη, καθώς ετοιμάζεται για μια πολιτική απόφαση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

«Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διάφορα σημεία συσσώρευσης στην προσφορά που προκλήθηκαν από την πανδημία», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 3% τον Αύγουστο, ήτοι το μεγαλύτερο ποσοστό σε μια δεκαετία και περισσότερο από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα.

Τα επιχειρήματα

Με την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να πραγματοποιείται στις 9 Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι…βάζουν στο τραπέζι τα επιχειρήματά τους για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

«Οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας ανά μονάδα που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό», είπε.

«Επομένως, βάσει αυτών των στοιχείων θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

Σε αντίθεση με τον κ.Στουρνάρα, «γεράκια» όπως ο Klaas Knot και ο Robert Holzmann θέλουν η ΕΚΤ να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων το δ’ τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας τη βελτιωμένη οικονομία της περιοχής.

Και οι δύο δήλωσαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους την Τρίτη ότι το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να λήξει τον Μάρτιο, όπως έχει προγραμματιστεί, εξαιτίας της πανδημίας.