Γώγος: Η μετάλλαξη Μ ίσως πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα – Αν εμβολιαζόμασταν θα την αποφεύγαμε

«Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δέλτα» προειδοποίησε ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνομώνων, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ δεν απέκλεισε το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος απέδωσε την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Όπως είπε, «θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί».

Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%. Ωστόσο υπάρχουν δύο χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χωρές οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού» σημείωσε.

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μ.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το νοτιο-αφρικάνικο και το βραζιλιάνικο).

Γενικότερα για την πορεία της πανδημίας, ο ίδιος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ – όπως είπε – πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας.