ΕΒΕΑ: Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με ομιλήτρια την κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Με ομιλήτρια την κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη πραγματοποιήθηκε χτες το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Με αφορμή το τέλος της χρονιάς που διακρίθηκε για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ως πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενημέρωσε το σώμα των Συμβούλων για  τις ενέργειες της επιτροπής, κάνοντας ταυτόχρονα απολογισμό του προγράμματος.

«Ευθύνη αυτής της επιτροπής ήταν να συντονίσει το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήταν όμως επιλογή της να απευθυνθεί στην κοινωνία. Ζητήσαμε τις ιδέες και τις προτάσεις των πολιτών και η ανταπόκρισή τους οδήγησε την προσπάθεια στην υλική και στην άυλη κληρονομιά που αφήνει πίσω της» ανέφερε η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, συνεχίζοντας «Με βάση τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στην ειδική πλατφόρμα που δημιουργήσαμε, αναπτύξαμε το πρόγραμμά μας. Το οποίο περιελάμβανε μαθητικούς διαγωνισμούς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις θεατρικές, μέχρι τη δρομολόγηση έργων υποδομής».

Η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη τόνισε επίσης τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας, όχι μόνο στην υλοποίηση των δράσεων της επιτροπής, αλλά και στην αντιμετώπιση των όποιων νέων προκλήσεων. «Αν πάμε πίσω, στο 1821, θα δούμε ότι οι Έλληνες ξεκίνησαν έναν αγώνα που στην αρχή δεν τον πίστευε κανείς. Ενάντια σε κάθε πιθανότητα. Και στην αρχή απέτυχαν. Μέχρι που πέτυχαν ενάντια στον κακό μας εαυτό και τη διχόνοια. Σημασία έχει ότι η Ελλάδα τα κατάφερε. Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στο 2021. Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, νέων προκλήσεων και νέων απειλών. Αν κάτι καταλάβαμε από την περιοδεία μας σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, στα πλαίσια των δράσεων της επιτροπής, ήταν ότι και ο κόσμος είναι ώριμος και έτοιμος να δεχτεί ότι ενωμένοι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ίσως όχι όλα, αλλά πολλά από αυτά. Η νέα κουλτούρα συνεργασίας και συνεργειών, φάνηκε ότι θα είναι απαραίτητη. Γιατί είμαστε λίγοι για να μην είμαστε ενωμένοι. Ενώ η πατρίδα μας δεν είναι τόσο μεγάλη, για να κοιτάμε αλλού. Έτσι, ό,τι συμβαίνει, μας αφορά. Ό,τι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει με τη δική μας συμμετοχή. Όλων μας. Αξιοποιώντας το δυναμικό μας, το δυναμικό ενός οικουμενικού ελληνισμού που τον είδαμε να εορτάζει και να τιμάται σε 41 χώρες. Αν με ρωτήσετε, ποια ήταν η μεγαλύτερη έκπληξή μου από όλη αυτή την προσπάθεια και τι μου έδωσε μεγαλύτερη χαρά, θα σας πω ότι ήταν η τόσο ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Αυτό μας εξέπληξε. Αυτό μας έδωσε χαρά. Η ανταπόκριση από τόσους Έλληνες σε τόσες πολλές χώρες και στις 5 ηπείρους.»

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, ευχαρίστησε την κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τον συντονισμό των δράσεων και το κοινωνικό έργο της επιτροπής. «Δεν θα σταθώ στην ιστορική σημασία της Επανάστασης. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στην επιτυχία της κας Αγγελοπούλου ως προς το εγχείρημα που έφερε εις πέρας. Όχι μόνο σχετικά με την εξαιρετική διοργάνωση και το καλαίσθητο αποτέλεσμα. Ούτε με την άρτια ολοκλήρωση των εργασιών, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτές είναι επιτυχίες που αναγνωρίστηκαν και σχολιάστηκαν θετικά, από τους πλέον ειδήμονες. Προτιμώ αντ’ αυτού να αναφερθώ στα έργα της επιτροπής που έσπασαν το φράγμα της σπουδαίας  ιστορικής αναδρομής. Και που συνδέθηκαν με την αναβάθμιση των συνθηκών της καθημερινότητας όλων των πολιτών. Όπως ήταν για παράδειγμα η δωρεά 18 ΜΕΘ σε κρατικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η υποστήριξη του ερευνητικού εγχειρήματος για τη δημιουργία φαρμάκου κατά του Covid. Και η διάθεση μέρους των εσόδων του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής, για την αποκατάσταση από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού στην Εύβοια. Πρόκειται για ενέργειες με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα. Που αφενός εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών. Και με οφέλη που μένουν ταυτόχρονα παρακαταθήκη και στις  επόμενες γενιές. Γεγονός που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις δικές μας επιμελητηριακές επιδιώξεις, αναφορικά με τη νέα, διευρυμένη έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρατάκος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Με αφορμή την επερχόμενη αλλαγή της χρονιάς, που προσφέρει μία ευκαιρία ανασκόπησης και απολογισμού, θα ήθελα να μιλήσω για τις πιο άμεσες προσδοκίες μας για τη χρονιά που έρχεται. Και η οποία έχει να αναμετρηθεί με τον ήδη υψηλό πήχη που τέθηκε τη χρονιά που μας πέρασε. Το 2021 μας αφήνει με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές. Με το ΑΕΠ αυξημένο κατά 7%. Το ποσοστό ανεργίας να κινείται υπό του 13%. Με άφθονη χρηματοδότηση  να αναμένεται από το ταμείο Ανάκαμψης. Και με ενισχυμένους δείκτες κατανάλωσης, αποταμιεύσεων και εξαγωγών. Η σελίδα φαίνεται να έχει ήδη γυρίσει. Και γύρισε παρά  τις εξωγενείς αντιξοότητες. Η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι πληθωριστικές τάσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπιστεί με επάρκεια.  Όπως όμως όλα δείχνουν, κάθε μία από αυτές τις απειλές, θα διατηρηθεί ως παράγοντας αβεβαιότητας στο άμεσο μέλλον. Η ικανότητά μας να αναχαιτίσουμε τις σφοδρές οικονομικές επιπτώσεις, χωρίς να διαταράσσουμε την δημοσιονομική ισορροπία, θα είναι το μεγάλο στοίχημα για ακόμη μία χρονιά».