ΕΕ: Δεν συμφώνησαν στο 6ο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία – Παραμένει το αδιέξοδο

0
568

Παρά την αισιοδοξία, ούτε σήμερα κατάφεραν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων με το εμπάργκο στο πετρέλαιο να παραμένει το «αγκάθι».

Μέσα σε δυόμιση ώρες οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι συμφώνησαν ότι διαφωνούν εκ νέου και χρειάζονται επιπλέον χρόνο. Παρότι μέχρι εχθές το βράδυ φαινόταν ότι σήμερα υπήρχαν πολλές πιθανότητες να κλείσει το πακέτο, οι Ούγγροι εμφανίστηκαν ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις.

Επομένως, οι συζητήσεις συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα για να βρεθεί η κοινή γραμμή με τις χώρες που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω αγωγών να είναι στο προσκήνιο. Πάντως, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι η Ουγγαρία κάνει το δικό της παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση ακόμη μία φορά. Όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, μπορεί να φτάσουμε και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας μέχρι να υπάρξει κατάληξη.

«Το Συμβούλιο είναι ενωμένο σε ό,τι αφορά την ανάγκη υιοθέτησης του 6ου πακέτου κυρώσεων», όπως επισημαίνουν από κοινού πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ.

«Απομένει ακόμα μια δουλειά για να ολοκληρώσουμε σε πνεύμα αλληλεγγύης, τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες για τους όρους πετρελαϊκού εφοδιασμού προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση πολύ ειδική σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό από ρωσικό αγωγό πετρελαίου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν:

«Επαφές σε όλα τα επίπεδα θα συνεχιστούν στην αρχή της εβδομάδας με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων, το συντομότερο δυνατό».

Ουγγαρία και Σλοβακία «μπλοκάρουν» τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας στο 6ο πακέτο κυρώσεων αποτελεί το ζήτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες τροφοδοτούνται πετρέλαιο μόνο μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένη με τα δύο επιπλέον έτη (ως το τέλος του 2024) που της έχουν προταθεί για το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ανάλογη παράταση φαίνεται να ζητά και η Σλοβακία, αλλά και η Τσεχία.

Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που ζητούν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι αρχικός στόχος ήταν το 6ο πακέτο κυρώσεων να έχει τεθεί σε ισχύ την 9η Μαΐου, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται πριν τις 10 Μαΐου που θα ξανασυνεδριάσουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here