Εντείνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης από κορωνοϊό

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει δέκα εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης Αρχής Άγγελος Μπίνης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε δέκα κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως π.χ. σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρίσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών, σημείωσε ο κ. Μπίνης και πρόσθεσε: «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να επεμβαίνουν προληπτικά. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί. Γι’ αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή. Θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ταυτόχρονα όμως να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως και τα δύο. Επομένως οκτώ σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης τα οποία τα επικαιροποιούμε κάθε φορά».

Για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις».

Καταγγελίες σε όλη τη χώρα

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μιλούν για περιστατικά σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ειδικότερα στο μικροσκόπιο μπαίνουν τέσσερις υγειονομικοί που εργάζονται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη αλλά και τρεις υγειονομικοί από Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ για τους υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκη που φέρεται ότι έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά πιστοποιητικά.

Όσον αφορά την Κοζάνη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ένα αφορά μια νοσηλεύτρια, της οποίας το πιστοποιητικό έχει εκδοθεί από τον Παλαμά Καρδίτσας, ενώ τα άλλα δύο, ενός γιατρού και μιας νοσηλεύτριας που δόθηκαν από Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Το ενδεχόμενο εμπλοκής και νοσηλεύτριας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης στα άτομα που φέρεται ότι έχουν λάβει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το «κύκλωμα» που δρούσε στον Παλαμά Καρδίτσας εξετάζει πλέον σοβαρά η διοίκηση του ιδρύματος, σε στενή συνεργασία με την 3η ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia.gr πρόκειται για νοσηλεύτρια από την Κοζάνη, ηλικίας 45-50 ετών, η οποία αρχικά δεν επιθυμούσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού και στη συνέχεια προσκόμισε πιστοποιητικό εμβολιασμού από το… Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, υποστηρίζοντας ότι μετέβη εκεί επειδή είχε αρκετούς γνωστούς.

Ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος ανέφερε πως ούτως ή άλλως όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των εργαζόμενων υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο, ενώ ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντέντης ανέφερε πως υπάρχει θέμα προς έρευνα και μόνο.

Έρευνα διεξάζεται και στη Σαντορίνη σχετικά με πιθανή απάτη στο νοσοκομείο, το οποίο φαίνεται πως εξέδιδε ψευδή rapid test σε άτομα που δεν υπήρχαν.

H απάτη αποκαλύφθηκε όταν η μία από τις τουρίστριες που έλαβαν τη βεβαίωση αρνητικού τεστ, ζήτησε με επιστολή διόρθωση του εντύπου που της απεστάλη, καθώς είχε γραφτεί λάθος το όνομά της. Τα αποτελέσματα ήταν πάντως αληθοφανή, αφού είχαν και σφραγίδα και λογότυπο νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο αυτά να είναι γνήσια και να αντιστοιχούν στο νοσοκομείο Θήρας.

Όπως μετέδωσε το MEGA, γιατρός του νοσοκομείου κατήγγειλε ότι έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις αρνητικών τεστ σε ανθρώπους που όχι μόνο δεν έχουν καταχωριστεί στο σύστημα του νοσοκομείου, αλλά τα δείγματά τους δεν τα έχουν καν επεξεργαστεί στο μικροβιολογικό τμήμα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Θήρας Βαλεντίνα Δημητρίου επιβεβαίωσε: «Στη Σαντορίνη, στο νοσοκομείο, έπεσε στην αντίληψή μας περιστατικό με δύο τουρίστριες που είχαν πάρει βεβαίωση αρνητικού rapid test που υποτίθεται ότι είχε φύγει από το νοσοκομείο. Είχε γίνει κάποιο λάθος στο όνομα στη βεβαίωση και επικοινώνησαν με τη γραμματεία των επειγόντων, και από εκεί ξεκίνησε το όλο θέμα. Το θέμα είναι ποιος έχει κάνει το τεστ και από πού έχει χορηγηθεί η βεβαίωση. Έγινε ΕΔΕ και αναμένουμε το πόρισμα. Είχε τη σφραγίδα του νοσοκομείου η βεβαίωση. Οι βεβαιώσεις στάλθηκαν από ένα mail με το όνομα του νοσοκομείου μπροστά».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, καταγγελίες για εικονικούς εμβολιασμούς με πλαστά πιστοποιητικά, υπάρχουν για Καβάλα, Πάτρα, Χαλκίδα και Δράμα.