Ηράκλειο: Στις πληγείσες περιοχές από τους σεισμούς η ηγεσία του υπ. Κλιματικής Κρίσης

Κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέπτεται εκ νέου σήμερα τις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, που λίγες ώρες μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου είχαν βρεθεί για ένα τριήμερο στην περιοχή και είχαν συντονίσει τις πρώτες επιχειρήσεις για αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη βρίσκονται από το μεσημέρι στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί, ο κ. Στυλιανίδης ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη, τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων Μανώλη Κοκοσάλη και άλλους φορείς τόσο για τους ελέγχους των μηχανικών στα κτίρια που έχουν υποστεί καταστροφές όσο και για τη φιλοξενία των πληγέντων.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Στυλανίδης συνεχάρη για την εφαρμογή του σχεδιασμού όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ενημέρωσε ότι έως αύριο θα έχουν φτάσει στο Ηράκλειο οι πρώτοι 35 οικίσκοι για τη φιλοξενία των πληγέντων.

«Υπάρχουν όλες οι δυνατές επιλογές πλέον, ούτως ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον κάποιος το επιθυμεί, να μη μείνει σε σκηνή. Το λέμε ανοιχτά ότι τίθεται θέμα βούλησης του κάθε πολίτη να μη συνεχίσει να μένει σε σκηνή. Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίσει κανείς να μένει σε σκηνή, καθώς δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες και οι πολίτες πρέπει να είναι προστατευμένοι» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι, έχοντας βρεθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα στην περιοχή, βλέπει ότι οι δράσεις εξελίσσονται ομαλά και χωρίς προβλήματα.

«Πέρα από τα προβλήματα των πρώτων ωρών, νομίζω ότι από τη δεύτερη κιόλας ημέρα όλα κυλούν ομαλά. Εντάχθηκαν και οι επιλογές ξενοδοχείων, γυμναστηρίων αλλά και φιλοξενίας σε σπίτια για τους πληγένετες που μαζί με τις σκηνές φαίνεται ότι έχουν καλύψει το σημαντικότερο μέρος του προβλήματος της στέγασης» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, εκτός από τους 35 πρώτους οικίσκους θα φτάσουν και 15 αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν ως σχολικές, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι μαθητές τον σχολικό προγραμματισμό τους.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης εξήγησε ότι οι δευτεροβάθμιοι δεν θα ξεκινήσουν αν δεν παύσει η σεισμική ακολουθία που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Όταν σταματήσουν οι σεισμοί, θα γίνει ο προγραμματισμός για τον δεύτερο και τελικό έλεγχο των κτιρίων. Όμως οι πολίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν αυτό για να κάνουν δηλώσεις. Η κυβέρνησή μας εμπιστεύτηκε τους πληγέντες, οι οποίοι θα μπορούν να δηλώνουν κατ’ εκτίμηση τις ζημιές και θα προχωρά η αποζημίωση. Στον χρόνο που θα επιτραπεί θα γίνει και ο τελικός έλεγχος των κτιρίων, όπου θα καθοριστεί και το τελικό κόστος της δαπάνης και θα ακολουθήσει ο συμψηφισμός» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι το σημαντικό στοιχείο είναι ότι δίδεται προτεραιότητα στην άμεση καταβολή σε μετρητά, τα οποία θα φτάσουν στους πληγέντες.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, θα ανοίξει για τις δηλώσεις εκτίμησης ζημιών αύριο το πρωί, ενώ σύντομα στις πληγείσες περιοχές θα φτάσουν τάμπλετ προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και οι διαδικασίες να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

Επίσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε ότι σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για ενίσχυση επιχειρηματιών και εργαζομένων που έχουν πληγεί, σε όλο το εύρος των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Θα μπορέσουν να ενισχυθούν για ένα τρίμηνο αρχικά και να στηριχθούν από την Πολιτεία» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι μέριμνα θα υπάρξει άμεσα και σε φορολογικής φύσεως ελαφρύνσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ότι πέρα από τους οικίσκους που θα φτάσουν το αργότερο αύριο, η Περιφέρεια και με αγορές που θα κάνει αλλά και με δωρεές υπολογίζεται ότι θα ενισχύσει με επιπλέον 50 οικίσκους, οι οποίοι θα φτάνουν σταδιακά στις περιοχές που θα εγκατασταθούν.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης ευχαρίστησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που έφτασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στην περιοχή, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η σωστή σίτιση και στέγαση των πολιτών, η επαναλειτουργία των μαθημάτων για τους μαθητές, αλλά και η διατήρηση του Αρκαλοχωρίου ως κέντρο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Το ίδιο ικανοποιημένος από τη στήριξη της Πολιτείας εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.

Αυτή την ώρα ο υπουργός και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνοδευόμενοι από τον κ. Αυγενάκη και τοπικούς φορείς, επισκέπτονται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, όπου πληγέντες φιλοξενούνται σε σκηνές, αλλά και τον χώρο απέναντι στο εκθεσιακό κέντρο που προετοιμάζεται, προκειμένου να τοποθετηθούν κοντέινερ. Ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Τουρνάς βρέθηκαν νωρίτερα και σε δομές που έχουν στηθεί και φιλοξενούν σεισμόπληκτους σε αθλητικούς χώρους, όπως στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου.