Θερμή υποδοχή για το 10ετές ομόλογο: Πάνω από 26 δισ. ευρώ οι προσφορές

Θερμή υποδοχή απολαμβάνει στην τέταρτη έξοδό της στις αγορές φέτος η Ελλάδα. Η ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετους ομολόγου κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και το επιτόκιο υποχωρεί κάτω από το 1%.

Οι προσφορές των επενδυτών έχουν ήδη υπερβεί τα 26 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters. Το κουπόνι της έκδοσης που όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών τιμολογήθηκε στις 90 μονάδες βάσης επί των midswaps, τώρα έχει υποχωρήσει στις 85 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 0,94%. Την έκδοση έχουν αναλάβει οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan και Nomura.

Ο ΟΔΔΗΧ θέλησε να αξιοποιήσει τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, που οφείλονται στην ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στην αγορά σήμερα κινείται κοντά στο 0,821% και το spread έναντι των γερμανικών έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη έκδοση 10ετους ομολόγου φέτος είχαμε αντλήσει το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807%, ενώ ακολούθησε ο δανεισμός επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ με έκδοση 30ετους ομολόγο και επιτόκιο 1,956%. Στις αρχές Μαΐου είχαμε την τρίτη έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετους ομολόγου, από την οποία αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο στο 0,2%, τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Το ελληνικό δημοσιο είχε καταφέρει, επίσης, να αντλήσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.