Καμπανάκι Σαρηγιάννη για καθολικό lockdown

Πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα προβλέπουν οι επιστήμονες σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον που έχει κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας το πρωί στον 102 FM της ΕΡΤ3, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της Όμικρον και συμπλήρωσε ότι, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο.

«Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι μιλάει με μεγάλη βεβαιότητα.

Μέχρι την Πρωτοχρονιά η Όμικρον θα αντιπροσωπεύει το 50% των κρουσμάτων
«Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας» είπε ο κ. Σαρηγιάννης, διευκρινίζοντας ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες του τελευταίου διαστήματος από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής.

Όπως εκτίμησε, το πρόβλημα σε πρώτη φάση θα είναι μεγάλο σε Λάρισα, Χανιά, Σητεία και Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Όμικρον.

«Να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου»
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη αρχίσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση. Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν διά ζώσης οι εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια.