Κομισιόν: Προς άρση όλων των δασμών σε εισαγωγές από Ουκρανία

0
630

Πρόταση για πλήρη άρση των δασμών και άλλων περιορισμών στις εισαγωγές προϊόντων από την Ουκρανία προς την Ε.Ε. υπέβαλε σήμερα η Κομισιόν. Στην περίπτωση που εγκριθεί, το πλαίσιο θα προβλέπει και την αρση όλων των μέτρων αντιντάμπινγκ, αλλά και άλλων μέτρων ασφαλείας για τις εισαγωγές χάλυβα από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, προβλέπεται ότι τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν τις εξαγωγές της Ουκρανίας προς την ΕΕ, ενώ παράλληλα θα ανακουφίσουν και τους Ουκρανούς παραγωγούς και εξαγωγείς, οι οποίοι πλήττονται σοβαρά από την έναρξη του πολέμου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας επηρεάζει σοβαρά την ουκρανική οικονομία. Συζήτησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι για πιθανούς τρόπους στήριξης της οικονομίας, πέραν της μακροοικονομικής στήριξης και επιχορηγήσεων που έχουμε διοχετεύσει. Συμφωνούμε και οι δύο στην θεμελειώδη σημασία μίας γρήγορης και ευρείας άρσης των δασμών των εισαγωγών, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία της Ουκρανίας. Το βήμα που παίρνουμε σήμερα ανταποκρίνεται σε αυτή την έκκληση. Θα βοηθήσει σημαντικά τις εξαγωγές ουκρανικών βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. Θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στην Ουκρανία σε αυτή την δύσκολη στιγμή.»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε τα εξής σχετικά: «Η Ε.Ε. δεν έχει υιοθετήσει ποτέ τέτοιου είδους απελευθερωτικά εμπορικά μέτρα, τα οποία έιναι πρωτοφανή σε κλίμακα: η υιοθέτηση μηδενικών δασμών για την Ουκρανία, μηδενικών περιορισμών στην πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε. Από την έναρξη της επιθετικότητας της Ρωσίας, η Ε.Ε. έχει θέσει ως προτεραιότητα την σημασία της συνέχισης της ουκρανικής οικονομίας, που είναι θεμελιώδες αφενός για να μπορέσει να νικήσει αυτό τον πόλεμο, αφετέρου για να μπορέσει να ορθοποδήσει μετά την λήξη του. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν άμεσα τους Ουκρανούς παραγωγούς και εξαγωγείς. Θα δώσουν αυτοπεποίθηση στην ουκρανική οικονομία και θα στείλουν ένα ισχυρό σημάδι ότι η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει την Ουκρανία σε μία στιγμή ανάγκης».

Σημειώνεται πως η Κομισιόν έχει ήδη λάβει μέτρα για την διευκόλυνση του εμπορίου με την Ουκρανία. Για παράδειγμα, οι κανόνες έχουν χαλαρώσει όσον αφορά τις μεταφορές με φορτηγά και άλλα μέσα, αλλά και την χρήση υποδομών στην Ε.Ε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here