Κύπρος: Πιο χαλαρά από σήμερα τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid

0
26

Καταργείται από σήμερα στην Κύπρο η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ενώ πλέον θα αποδεσμεύονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις επτά ημέρες χωρίς την υποχρέωση διενέργειας rapid test, εφόσον δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα.

Συγκεκριμένα από σήμερα ισχύει το μέτρο της αποδέσμευσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού νωρίτερα από την 7η ημέρα, η οποία μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 5η ημέρα από τη διάγνωση με ίδια έξοδα. Πριν από τη μετάβαση σε εργαστήριο, το θετικό περιστατικό θα πρέπει να ενημερώσει το εργαστήριο για τη διενέργεια της εξέτασης, να φέρει προστατευτική μάσκα και να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Συστήνεται οι πολίτες να χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας (τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2), ενώ ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για κλειστές δομές, στέγες ευγηρίας και νοσηλευτήρια.

Από σήμερα, επίσης, μειώνεται η χρονική περίοδος αυτοπεριορισμού από επτά σε πέντε ημέρες ατόμων που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και βάσει του πρωτοκόλλου τίθενται σε περιορισμό, με δεδομένο ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα (άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης). Υποχρέωση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) κατά την τρίτη και πέμπτη ημέρα από την επαφή. Οι στενές επαφές που δεν έχουν απομονωθεί από το θετικό περιστατικό θα πρέπει να παραμένουν σε περιορισμό μέχρι την αποδέσμευση του θετικού περιστατικού κατά την έβδομη ημέρα.

Επίσης, από σήμερα καταργείται η προσκόμιση SafePass (rapid test/PCR, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης) σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του υπουργείου Υγείας. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας. Συστήνεται η διενέργεια self-test σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Εξαιρούνται οι χώροι εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης και άλλοι χώροι που βάσει διατάγματος πρέπει να προσκομίζεται SafePass.

Καταργείται η επίδειξη SafePass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα Τμήματα/Υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώροι εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια και επιχειρήσεις παρεμφερούς δραστηριότητας, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

Ακόμη, SafePass δεν απαιτείται ανεξαρτήτως τ.μ, σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, περίπτερα, μίνι μάρκετ και υπηρεσίες take away. Απαιτείται η επίδειξη SafePass στις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, καζίνο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, παιδότοπους, λούνα παρκ, θεματικά πάρκα, γήπεδα, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώροι δεξιώσεων, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικοί χώροι. Η επίδειξη Safe Pass απαιτείται σε χώρους άνω των 100 τ.μ, δηλαδή χώρους όπου συναθροίζονται περισσότερα από 25 άτομα.

Τέλος, από σήμερα αυξάνεται η πληρότητα σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας. Συστήνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τις 15 Απριλίου 2022, η ανακοίνωση των θετικών διαγνώσεων, θανάτων και νοσηλειών, θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ από τις 18 Απριλίου 2022, καταργείται το Safe Pass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here