Προβληματισμός από την αύξηση των κρουσμάτων – Σενάρια για αυστηρή χρήση μάσκας

Έντονος είναι ο προβληματισμός που προκαλείται από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, το οποίο πιέζει έντονα το σύστημα υγείας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Χθες σημειώθηκε καταγράφηκαν 3.739 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ έφτασε τους 356. Η χθεσινή καταγραφή αποτελεί την υψηλότερη από τις 20 Αυγούστου.

Χθες πέρασαν στο κόκκινο άλλες δύο περιφερειακές ενότητες, τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση σε Αχαΐα και Ροδόπη. Υπενθυμίζεται ότι πλέον το κόκκινο χρώμα στις περιφερειακές ενότητες είναι αμιγώς επιδημιολογικός χαρακτηρισμός και δεν συνδέεται με περιορισμούς στην κυκλοφορία ή το ωράριο.

Αυτή η αυξητική τάση αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος θα τεθούν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο, ενώ η χρήση μάσκας αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, αναμένεται να εξεταστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η ενισχυμένη προστασία στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τη χρήση διπλής μάσκας καθώς και η πιθανή απαγόρευση εκδηλώσεων με μεγάλο αριθμό ατόμων.

Πλεύρης: Αν χρειαστεί, θα μπουν στη μάχη και ιδιωτικά νοσοκομεία
Τις προειδοποιήσεις πολλών επιστημόνων ότι αναμένεται νέο κύμα πανδημίας τον χειμώνα συμμερίζεται και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προανήγγειλε νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, η οποία «θα έχει θετικά στοιχεία για τη ζωή που ξανακερδίζουμε» αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα κάποιου που μπαίνει στη ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε επίσης ότι μεταξύ των ενδεχόμενων που εξετάζονται είναι να μπουν για πρώτη φορά στη μάχη της πανδημίας και ιδιωτικά νοσοκομεία εάν χρειαστεί, με νοσηλεία covid περιστατικών. «Στόχος μας είναι να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία… Ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους» επεσήμανε ο υπουργός.

Μεταλλάξεις και επαναμόλυνση
Την ίδια ώρα τα νέα για το νέο στέλεχος Δέλτα+ είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους «Financial Times», το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus).

Επιπλέον, απογοητευτικό είναι και το αποτέλεσμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, μπορούν να αναμένουν ότι θα μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, εκτός και αν εμβολιαστούν ή φοράνε μάσκες συστηματικά. Με βάση την έως τώρα εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2, υπολογίστηκε ότι ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.