Σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Καμία παράταση

Στο ακέραιο θα εφαρμοστεί ο νόμος από την 1η Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς υποστήριξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, υπογραμμίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στη πανδημία είναι ο εμβολιασμός και συνιστούν σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς και τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων ιδίως για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές.
Για το σκοπό αυτό από σήμερα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα διατίθενται δωρεάν δύο self test από τα φαρμακεία στους μη εμβολιασμένους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας ηλικίας 5 – 30 ετών.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε γόνιμη πρόταση, κάθε γόνιμη ιδέα προκειμένου να πειστούν και να ενθαρρυνθούν για να διευκολυνθούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.
Να αξιοποιήσουν δηλαδή το προνόμιο του εμβολιασμού που μας χάρισε η επιστήμη» επεσήμανε ο κ.Οικονόμου.

Freedom pass

Όπως είπε, πάνω από 310.000 νέοι αξιοποίησαν το freedom pass ενώ σημείωσε πως άρχισε και ο πιλοτικός εμβολιασμός σε πλατείες και έξω από εκκλησίες.
«Διαπιστώνεται ήδη ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της freedom pass, της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό, που ανακοινώθηκε πριν δύο μήνες και χορηγείται εδώ και ενάμισι μήνα σε όλες τις νέες και τους νέους 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του 2021.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 27 Ιουνίου, δηλαδή μία μέρα πριν εφαρμοστεί το μέτρο οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 δηλαδή 13,6% του συνολικού τους πληθυσμού.
Μέχρι τις 23 Αυγούστου, είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 νέα παιδιά δηλαδή το 43% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
Απ’ αυτούς οι 310.000 περίπου είχαν κάνει χρήση του freedom pass για την οποία είχαν διατεθεί 33,7 εκατομμύρια ευρώ.
Προκύπτει λοιπόν ότι ένας αριθμός περίπου στο 75% των νέων που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν αυτή την κάρτα.
Προφανώς κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσους ακριβώς επηρέασε η κάρτα να εμβολιαστούν, σίγουρα όμως επιτάχυνε τον εμβολιασμό εκείνων που το είχαν αποφασίσει και για διάφορους λόγους δεν βιάζονταν» είπε ο κ.Οικονόμου.

Αυξάνονται τα ραντεβού

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι από τα μέσα Αυγούστου έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό, αν και σημείωσε ότι χρειάζονται ακόμα άλλοι 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί για να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας.
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.
«Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για να καλυφθούν τα κενά.
Καλούμε όλους τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται.
Το ζήτημα της ανοσίας δεν είναι ούτε ταξικό, ούτε κομματικό, ούτε θρησκευτικό» είπε ο κ.Οικονόμου.