Στην Ελλάδα ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. Γιάνες Λέναρτσιτς

Μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια τις τελευταίες εβδομάδες, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς επισκέπτεται σήμερα περιοχές που επλήγησαν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο. Ο επίτροπος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, επισκέπτεται επίσης το απόθεμα ιατρικών ειδών rescEU που φιλοξενείται από την Ελλάδα. Επιπλέον, θα συναντηθεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, και με ομάδα περιφερειαρχών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία επλήγη σοβαρά από δασικές πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε τα εξής: «Η συνεχιζόμενη περίοδος δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά εξαντλητική και έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματά μας. Έπληξε ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου μάλλον παρακολουθήσαμε το χειρότερο κύμα δασικών πυρκαγιών εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Διαπιστώνω με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. και ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU απέδειξε και πάλι την αξία του – εδώ στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπείρου μας. Ωστόσο, υπάρχει σαφής ανάγκη για περισσότερα μέτρα. Συνεργαζόμαστε ήδη με κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU στο εγγύς μέλλον».

«Φέτος οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, καθώς και στη νότια Ευρώπη, ήταν ιδιαίτερα σφοδρές. Σε ανταπόκριση αιτημάτων για βοήθεια από την Ελλάδα, κινητοποιήθηκαν ταχέως τμήματα πυροσβεστικής υποστήριξης από έντεκα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρο, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σουηδία), για να συνδράμουν τις εθνικές και τοπικές προσπάθειες πυρόσβεσης, με πεζοπόρες ομάδες πυροσβεστών και πυροσβεστικά αεροσκάφη, επιπλέον των πυροσβεστικών αεροσκαφών από το απόθεμα rescEU της ίδιας της Ε.Ε.» σημειώνεται σχετικά.