Συζήτηση στη Βουλή για την ενέργεια μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ ζητεί ο πρωθυπουργός

0
595

Τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας θα ζητήσει ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα το κυβερνητικό επιτελείο διαμορφώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες στο νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα ανακοινωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τις ΗΠΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς ακόμα και σήμερα. Βασικός πυλώνας του εθνικού σχεδίου είναι η παρέμβαση του κράτους στην μείωση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα είναι οριζόντια, δηλαδή για όλους τους καταναλωτές.

«Οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές» επισημαίνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο διαφόρων σεναρίων κυρίως για το ύψος της παρέμβασης. Στόχος είναι «να μπει φρένο στις παράλογες αυξήσεις» στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τονίζουν, ενώ η στήριξη θα αφορά όλες τις καταναλώσεις.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, προωθείται η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούνιο, με το κράτος να επιδοτεί πλήρως ή μέρος του κόστους αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ώστε να μπει ψαλίδι στους υπέρογκους λογαριασμούς που έχουν φέρει τους πολίτες σε απόγνωση.

Επιπλέον, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συζητείται να συνεχιστεί η υπάρχουσα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται για συζήτηση πρόταση για αναδρομικότητα της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου από τις αρχές του έτους.

Το εθνικό σχέδιο αναμένεται, σε πρώτη φάση να έχει εξάμηνο ορίζοντα, δηλαδή έως τον Δεκέμβριο του 2022, και εφόσον χρειαστεί να επεκταθεί τον Μάρτιο του 2023. Το κόστος υπολογίζεται στα 4 δισ. και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here