ΣΥΡΙΖΑ: Θεατής η κυβέρνηση στις αυξήσεις τιμών ειδών πρώτης ανάγκης

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις «ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης» κατέθεσε προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι «σε μια περίοδο που στο σύνολο της οικονομίας παρατηρούνται ισχυρές αποπληθωριστικές τάσεις, οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σημειώνουν αύξηση τιμών σε επιμέρους γαλακτοκομικά είδη, στα αυγά, στα λαχανικά κ.λπ, που κατά περίπτωση φτάνει ακόμα και το 12%».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται επίσης στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σύμφωνα με τα οποία «παρατηρούνται και ‘καμουφλαρισμένες’ αυξήσεις οι οποίες οδηγούν σε ανεπίτρεπτη παραπλάνηση του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα στα καθαριστικά, όπου η τιμή παραμένει η ίδια αλλά μειώνεται η ποσότητα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής αλλά οφείλει να λάβει μέτρα προκειμένου να μην εκτοξευτούν οι τιμές βασικών αγαθών και παράλληλα να κινήσει διαδικασίες ελέγχου μέσω των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβαίνουν σε ανεπίτρεπτες πρακτικές εναρμόνισης τιμών» αναφέρει ο κ. Χαρίτσης. Καλεί επίσης τα συναρμόδια υπουργεία να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στο καλάθι του καταναλωτή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.