Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μεγαλόνησο, πριν έρθει και στην Ελλάδα αύριο Σάββατο. Κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στη Λευκωσία, ο Πάπας εξέφρασε τη λύπη του για τους αιώνες εχθρότητας και προκατάληψης που έχουν διχάσει καθολικούς και ορθοδόξους και τόνισε ότι οι φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στη Καθολική Δύση και την Ορθόδοξη Ανατολή.

Ο Χρυσόστομος Β’ υποδέχθηκε τον Ποντίφικα στην κατοικία του για ιδιωτικές συνομιλίες και κατόπιν τον κάλεσε στον νεόδμητο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βαρνάβα για συνάντηση με την κυπριακή Ιερά Σύνοδο.

Καθισμένος μπροστά στο χρυσοποίκιλτο τέμπλο του ορθόδοξου ναού στη Λευκωσία, ο Πάπας εξέφρασε τη θλίψη του για τις «φαρδιές τάφρους» που η Ιστορία έχει ανοίξει μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων ως αποτέλεσμα του χιλιετούς Σχίσματος, ενώ το θέλημα του Θεού είναι να είναι ενωμένοι οι Χριστιανοί.

«Αιώνες διαίρεσης και απομάκρυνσης μας έχουν κάνει να υιοθετήσουμε, έστω ακουσίως, εχθρότητα και προκατάληψη ο ένας για τον άλλον, που συχνά βασίζονται σε αλλοιωμένες πληροφορίες που διακινούνται από επιθετικά και εχθρικά κείμενα» ανέφερε ο Πάπας και πρόσθεσε:  «Αυτό καθιστά τον Δρόμο του Θεού να φαίνεται κακός, ενώ είναι ευθύς και οδηγεί στην ομόνοια και την ενότητα».

Ο Ποντίφικας είπε ακόμη ότι τα κοινά φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά έργα, καθώς και οι προσπάθειες για προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μπορούν να βοηθήσουν καθολικούς και ορθοδόξους «να ξαναβρούμε την αδελφοσύνη μας και η συναντίληψη θα ωριμάσει από μόνη της».