Citigroup: 50% οι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης

Η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση πλησιάζει το 50% καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται, σημειώνει η Citigroup.

Τα σοκ στην προσφορά συνεχίζουν να ανεβάζουν τον πληθωρισμό και να μειώνουν την ανάπτυξη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τώρα δυναμικά τα επιτόκια και η καταναλωτική ζήτηση εξασθενεί, σημειώνουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η εμπειρία της ιστορίας δείχνει ότι ο αποπληθωρισμός συχνά επιφέρει σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη και βλέπουμε τη συνολική πιθανότητα ύφεσης να πλησιάζει τώρα το 50%», έγραψαν οι οικονομολόγοι.

Η Citigroup βλέπει τώρα την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται κατά 3% φέτος και 2,8% το 2023. Οι οικονομολόγοι της είπαν ότι εάν σημειωθεί ύφεση, είναι πιθανό να συνοδευτεί από αύξηση της ανεργίας κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες και μερικά τρίμηνα αδύναμης οικονομικής παραγωγής.

Σημειώνεται ότι οι προειδοποιήσεις για ύφεση πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό.

Ο κίνδυνος να βυθιστεί η αμερικανική οικονομία σε ύφεση μέσα στον επόμενο χρόνο έχει διπλασιαστεί, προειδοποίησε η Goldman Sachs, έπειτα και από την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve κατά 75 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με ανάλυση του επενδυτικού οίκου, οι πιθανότητες μιας ύφεσης για τους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί στο 30%, από 15% που ήταν πριν από την αύξηση των επιτοκίων. Για τα επόμενα δύο χρόνια, οι πιθανότητες της ύφεσης έχουν φτάσει σχεδόν στο 50%, από 35% που ήταν προηγουμένως.

Η αμερικανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση έως τα τέλη του έτους, εκτίμησε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini. «Πλησιάζουμε πάρα πολύ», είπε ο Roubini στην τηλεόραση του Bloomberg, καθώς οι δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής δραστηριότητας και των κατοικιών επιβραδύνουν απότομα, ενώ ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα πέσει σε ήπια ύφεση μέχρι το τέλος του 2022, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, προβλέπει η Nomura. Η Nomura προειδοποιεί ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα γίνουν πιο σφικτές, το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται, τα προβλήματα στην προσφορά ενέργειας και τροφίμων χειροτερεύουν και οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί επίσης.

Η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση μέσα στο 2023, προβλέπει τώρα η Barclays, καθώς υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την οικονομία. Ωστόσο, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι σύντομη, καθώς ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, η ονομαστική αύξηση των μισθών θα επιταχυνθεί και η ιδιωτική κατανάλωση θα πυροδοτήσει την ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.