Στα βόρεια της Κύπρου το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν – Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανένα

Την τοποθεσία στην οποία θα κατευθυνθεί το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο, Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Ερντογάν προορισμός του γεωτρύπανου είναι η τοποθεσία Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκαζί Πασά, των τουρκικών ακτών της Αττάλειας. Η περιοχή που θα κινηθεί το γεωτρύπανο είναι βόρεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το γεωτρύπανο Αμπντουλ Χαμίντ Χαν «το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας».

«To Aμντουλ Χαμιτ Χαν το στέλνουμε στη Γαλάζια Πατρίδα στη νέα μας πορεία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Το πλοίο μας Αμντουλ Χαμίτ Χαν, με την ευλογία του Θεού, το στέλνουμε 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζίπασα στο τεμάχιο Yörükler-1», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προχώρησε όμως παράλληλα και σε προειδοποιήσεις: «Το πλοίο μας όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτήν την περιοχή δεν θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί σε άλλα σημεία. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρουμε. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Για αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Ούτε οι κούκλες, ούτε αυτοί που κρατάνε τα νήματά τους δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε στη Μεσόγειο. Πάντως κάποιοι που θα συναντήσουν στη Μεσόγειο το όνομα Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ίσως θυμηθούν τον Ετέμ Πασά και τη μάχη του Δομοκού. Εκείνοι το κατάλαβαν. Έστω να θυμηθούν τον εθνικό αγώνα μας που πέρασαν μολις 100 χρόνια. Τα δικαιώματά μας τα εξασφαλίσαμε με τις διεθνείς συμφωνίες. Και σε όσους προσπαθούν με δήθεν χάρτες και με δήθεν ιστορικά δικαιώματα, τους ξεκαθαρίζουμε πως αυτή η μπουκιά είναι αρκετά μεγάλη για να την καταπιουν. Δεν διστάσαμε να δώσουμε αγώνα όταν χρειάστηκε και δεν θα διστάσουμε να το ξανακάνουμε.»

Βόρεια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αποκαλύπτοντας την τοποθεσία που θα σταλεί το Αμντουλ Χαμίντ Χαν, είπε ότι ο προορισμός του θα είναι στην περιοχή Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά. «Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Το σημείο που επιλέχθηκε όπως φαίνεται και στο χάρτη του τουρκικού ειδησεογραφικού δικτύου NTV, είναι βόρεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτός των αδειοδοτημένων οικοπέδων της.

Η τουρκική navtex

Αμέσως μετά την ομιλία Ερντογάν εκδόθηκε και η τουρκική navtex για την πορεία του γεωτρύπανου.

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDULHAMID HAN, HAKAN ILHAN, KUTSI ILHAN AND MURAT ILHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YORUKLER-1 AREA BOUNDED BY;
36 03.87 N – 031 54.26 E
36 05.88 N – 031 54.23 E
36 05.90 N – 031 56.70 E
36 03.90 N – 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.