Ευρωζώνη: Απότομη πτώση στο οικονομικό κλίμα – Βουτιά στο ηθικό επιχειρήσεων και καταναλωτών

0
40

Απότομη πτώση σημείωσε το οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αρνητική κίνηση, καθώς η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταιρειών υποχώρησε όπως και μεταξύ των καταναλωτών.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο μηνιαίος δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε στις 93,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 97,3 που αναθεωρήθηκε χαμηλότερα τον Αύγουστο, έναντι πτώσης στις 95 μονάδες που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου.

Η εμπιστοσύνη μειώθηκε σε όλους τους οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και μεταξύ των καταναλωτών, έδειξαν τα στοιχεία της Επιτροπής, εν μέσω ανόδου των προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε όλους τους τομείς.

Η πτώση του κλίματος ήταν πιο έντονη στον τομέα της μεταποίησης και στους καταναλωτές, με τους διευθυντές του κλάδου να μειώνουν τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών υποχώρησε στις -28,8 μονάδες από -25,0, καθώς οι καταναλωτές αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες και προβλέπουν περικοπές στα σχέδιά τους για μεγάλες αγορές.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς που συμμετείχαν στην έρευνα, μετά την πτώση τους προηγούμενους μήνες, παρά τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών, με πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here