Βλαντιμίρ Πούτιν: «Ο λαός αποφάσισε, υπάρχουν τέσσερις νέες περιοχές στη Ρωσία»

0
32

Στην επισημοποίηση της προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία προχώρησε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο λαός αποφάσισε. Υπάρχουν τέσσερις νέες περιοχές στη Ρωσία… Όσοι έχασαν τη ζωή τους στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι ήρωες της Μεγάλης Ρωσίας» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος και επανέλαβε το αφήγημα για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης που χώρισε τους ανθρώπους από τη Μητέρα Πατρίδα και για το φερόμενο ως νεοναζιστικό πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτή η προσάρτηση είναι επιλογή εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν κοινή ιστορία. Βέβαια ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ κάλεσε το Κίεβο να σεβαστεί το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και δήλωσε ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί «τα εδάφη της» με όλα τα μέσα.

Ωστόσο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι τώρα έτοιμη για συνομιλίες και κάλεσε το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη Δύση που, όπως υποστήριξε, δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για δημοκρατία λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος και του δυτικού ιμπεριαλισμού της, ενώ επανέφερε και τις πυρηνικές απειλές του, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο λόγω των αμερικανικών πυρηνικών πληγμάτων κατά της Ιαπωνίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη πως συμπορεύεται με τις ΗΠΑ στο μέτωπο των κυρώσεων και υποστήριξε ότι οι δολιοφθορές των περασμένων ημερών στους αγωγούς Nord Stream ήταν έργο Αγγλοσαξόνων.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι μένει ακόμη να αποσαφηνιστεί αν η Ρωσία προσαρτά το σύνολο των ουκρανικών περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ή μόνο τα τμήματά τους που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. «Σε ό,τι αφορά τα σύνορα των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, πρέπει να αποσαφηνιστεί» δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Τις δύο άλλες περιοχές, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η Μόσχα διαμηνύει ότι τις προσαρτά στο σύνολό τους: de-facto τα εδάφη που ήδη ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις και de-jure τα εδάφη που σήμερα δεν ελέγχονται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Institute for the Study of War, η Μόσχα ελέγχει το 72% της έκτασης της περιοχής της Ζαπορίζια και το 88% της έκτασης της Χερσώνας. Παράλληλα, η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουγκάνσκ αλλά μόνο το 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Οταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί».

Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο και η Δύση δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία διαφάνεια σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές στο πλαίσιο ψευδοδημοψηφισμάτων ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here