Αλ. Τσίπρας: «Λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις “γαλάζιες” ακρίδες»

Για διαδικασία μεγάλης αναδιανομής πλούτου από τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους προς κάποιους ισχυρούς κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση σε συνέντευξή του χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Μάλιστα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για συνδυασμό μιας πολιτικής που εσκεμμένα θέλει να αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και να μη χτυπήσει μεγάλα συμφέροντα, αλλά και αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να μπορέσουν να παρέμβουν.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δίνει τα «κόκκινα» δάνεια της μεσαίας τάξης στους «Πάτσηδες της Ν.Δ. για πλειστηριασμούς». Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά επανέλαβε την πρότασή του για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, ενώ για τις εκλογές εμφανίστηκε αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγων σταθερότητας και ότι διαθέτει κυβερνητική λύση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης -που δεν διαθέτει πολιτικούς συμμάχους- είναι παράγοντας πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Αναδιανομή πλούτου σε βάρος της μεσαίας τάξης

Εξηγώντας τη θέση του για την αναδιανομή πλούτου σε βάρος της μεσαίας τάξης ανέφερε ότι η διαδικασία γίνεται μέσα από τη διατήρηση υψηλού ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα, όταν ο πληθωρισμός είναι 12% και την ίδια στιγμή «μέσα από τη διατήρηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια»: «Παίρνουν από τη μια τσέπη του φορολογούμενου διατηρώντας τον υψηλό ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στον ΕΦΚ στα καύσιμα, από το άλλο χέρι δίνουν επιδοτήσεις για να διατηρείται ακέραιος αυτός ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας» τόνισε. Όπως είπε, οι αρνητικές πρωτιές της χώρας σε όλη την Ευρώπη (πληθωριστικούς δείκτες, αισχροκέρδεια, μισθοί, όπως ανέφερε) δεν είναι εμμονή της αντιπολίτευσης και ότι «αυτά οφείλονται σε κάποιες πολιτικές επιλογές». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ότι πρέπει να υπάρξει μαγικό ραβδί, αλλά άλλη πολιτική και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ τα υπερκέρδη των περίπου 3 δισ. -όπως τα υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο ’21-Ιούλιο ’22- ή από τα 900 εκατ. όπως τα υπολογίζει η ΡΑΕ για τους τρεις τελευταίους μήνες του ’21 έως τους τρεις πρώτους μήνες του ’22, όπως είπε.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι την πρώτη περίοδο που δεν υπήρξε μηχανισμός πλαφόν, υπήρξαν υπερκέρδη που ο ΣΥΡΙΖΑ τα κοστολογεί περίπου στα 3 δισ. και πως όμως απ’ τη στιγμή που φτιάχτηκε ο μηχανισμός «έχουμε υπερκέρδη που μεταφέρονται από τη χονδρική στη λιανική». Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τον Σεπτέμβριο είχαμε μια υπερτιμολόγηση του κόστους που εκ των προτέρων έκαναν οι πάροχοι στα 775 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ το κόστος στη χονδρική ήταν στα 485 ευρώ, αυτό κόστισε 485 εκατ. μέσα σε έναν μήνα υπερκέρδη στους παρόχους». Παράλληλα, σημείωσε ότι οι έλεγχοι θα ήταν σοβαρό μέτρο παρέμβασης, όπως και το πλαφόν στην πηγή και η φορολόγηση των υπερκερδών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «τα δημόσια έσοδα στο πρώτο 8μηνο του 2022 αυξήθηκαν κατα 7 δισ., τα 4 δισ. οφείλονται σε έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ΕΦΚ) από την οποία λεηλατούνται κυρίως οι μεσαίοι». «Όταν έχουμε αύξηση εσόδων 7 δισ. και το κόστος των μέτρων που προτείνουμε εμείς είναι 5 δισ., αντιλαμβάνεστε ότι δεν χρειάζεται να τα βρούμε κάπου τα λεφτά». Είπε ότι στη ΔΕΘ κατέθεσε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα που αφορά αλλαγές και στη φορολογία «πέραν των αλλαγών που είχαν δρομολογηθεί στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που παραδώσαμε εμείς στη χώρα» και σημείωσε ότι πέραν της απαραίτητης μείωσης των έμμεσων φόρων για όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει -μεταξύ άλλων- και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σε δίκαιο φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η αναδιανομή εισοδήματος από τη μεσαία τάξη σε κάποιους λίγους και ισχυρούς.

Ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Τσίπρας απάντησε είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι μια κλιμάκωση ρητορική που είναι ανησυχητική. Όπως επεσήμανε, ένας λόγος σχετίζεται με την εσωτερική αστάθεια, πολιτική και οικονομική, στη γειτονική χώρα, αλλά υπάρχουν και λόγοι στρατηγικού χαρακτήρα, αναφέροντας: «Η Τουρκία βλέπει το τελευταίο διάστημα να αφήνεται έδαφος για διεκδικήσεις και μια ενεργητική διπλωματία που ενδεχομένως μέσα από τη ρητορική να μην έχει σαν στόχο το πολεμικό επεισόδιο, αλλά τη δημιουργία τετελεσμένων». Ως προς αυτό είπε ειδικότερα ότι από την πλευρά της Ελλάδας δεν αξιοποιήθηκαν κάποιες σημαντικές ευκαιρίες, όπως ανέφερε: το 2021 μετά την εκλογή Μπάιντεν η Τουρκία βρισκόταν σε κατάσταση που ήταν αποδυναμωμένη διπλωματικά, είχε σταματήσει τον πρώτο κύκλο και της ρητορικής και της έντασης: «Είχα ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία ενεργητικής διπλωματίας και να προσπαθήσει να συνδέσει τα ελληνοτουρκικά με μια θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά και να συνδέσει την προοπτική της τελωνειακής αναθεώρησης Ε.Ε. – Τουρκίας με τη Χάγη. Να έχει δηλαδή ως προϋπόθεση μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα υποστήριξε ότι πρόκειται για λάθος που το πληρώνουμε και ότι κακώς εκείνη την περίοδο ο κ. Μητσοτάκης εστίασε όλη την πολιτική στην ενίσχυση των εξοπλισμών: «Δεν σου λύνει το πρόβλημα αν δεν διεκδικήσεις μέσα από κατάλληλη διπλωματία και συμμαχίες… Η αμυντική επάρκεια της χώρας είναι πολύ σημαντικό πράγμα και κάποιοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι, όμως ασκήσαμε έντονη κριτική σε κάποιους εξοπλισμούς που έγιναν χωρίς να υπάρχει σχέδιο και αίτημα από την πλευρά των επιτελείων μας και βγάζουν τον Προϋπολογισμό μας πολύ έξω από τις δυνατότητές μας… Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια στρατηγική εμείς θα πορευτούμε απέναντι σε μια Τουρκία που, είτε με τον Ερντογάν, είτε με οποιονδήποτε άλλον θα είναι μια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη για τις ΗΠΑ και για την Ε.Ε.».

Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και γιατί δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση απάντησε: «Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Για το Αιγαίο υπάρχει το casus belli. Όταν είμαστε στην κυβέρνηση η Ν.Δ. μάς κατηγορούσε ότι χωρίζουμε το Αιγαίο στα δύο. Γιατί το καταθέτουμε τώρα; Το καινούργιο στοιχείο είναι το τουρκολυβικό μνημόνιο. Όπως το “Ουρούτς Ρέις” έκανε έρευνες στα 7 μίλια και η κυβέρνηση έκανε λάθος και μίλησε για κόκκινη γραμμή στα 6 μίλια, το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Άρα οφείλουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Εντάσσω αυτό σε μία ευρύτερη στρατηγική, είναι ένα συνολικό πακέτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με την Λιβύη και την Κύπρο και της Τουρκίας με την Κύπρο». Ταυτόχρονα, εξήγησε ακόμη ότι η Τουρκία αναζητά νομιμοφανείς τρόπους και πατήματα για να κάνει παράνομες ενέργειες, ένα τέτοιο πάτημα είναι ότι εμείς δεν έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα. «Αν κάνουμε την επέκταση δεν θα έχει πάτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα για το πώς πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας αν η Τουρκία επιχειρήσει έρευνες στα χωρικά μας ύδατα απάντησε: «Είναι αδιανόητο. Στα χωρικά μας ύδατα; Αυτό το εμποδίζεις με κάθε τρόπο. Αν μπει ένας κλέφτης στην αυλή σας τι θα κάνετε; Θα τον διώξετε με κάθε τρόπο».

Μεταναστευτικό: Ευρωτουρκικό ζήτημα

«Η χώρα μπορεί να προασπίζει τα σύνορά της και παράλληλα να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να ακολουθεί μία πολιτική που να συνδυάζει την πτυχή της ασφάλειας και την ανθρωπιστική πτυχή της… Δεν είμαστε στο 2015. Να μην αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό σαν ελληνοτουρκικό ζήτημα γιατί είναι ευρωτουρκικό. Αλλά αν η Ελλάδα αρέσκεται σε ρόλο δεσμοφύλακα σε μία Ευρώπη-φρούριο θα έχει κακά ξεμπερδέματα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου από την Ε.Ε.: «Η ΕΕ λέει ότι θα δεχθεί 5 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία, δεν μπορεί να υιοθετήσει μία πολιτική για την υποδοχή μεταναστών από την Τουρκία;».

Για την επέκταση του φράκτη είπε ότι η βασική κριτική είναι ότι ο φράχτης είναι ένα σύμβολο που είναι αναποτελεσματικό: «Σε κάποια σημεία, στα τελωνεία, θα έχεις αλλά μπορείς να στήσεις παντού;».

Ανδρέας Πάτσης και «γαλάζιες ακρίδες»

Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε και για τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.: «Γιατί διαγράφηκε ο κ. Πάτσης; Έχω μία απορία. Ο κ. Πάτσης είχε συστήσει μία εταιρία με έδρα το εξωτερικό, έτσι άνηκε αν και είναι βουλευτής στα λεγόμενα “κοράκια”. Αγόρασε 63 εκατ. δάνεια με 4,3 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Έκανε τα στραβά μάτια η κυβέρνηση και σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια γιατί το θέμα των “κόκκινων” δανείων παίρνει σημαντικές διαστάσεις». Ωστόσο υποστήριξε ότι το θέμα δεν περιορίζεται στον κ. Πάτση: «Είναι ο Πάτσης, είναι ο Μαραβέγιας, είναι η κ. Νικολάου, είναι τα 7 δισ. απευθείας αναθέσεις, είναι ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ που μοιράζει μισθούς και μπόνους. Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις “γαλάζιες ακρίδες”».

Σε ερώτηση γιατί ζητεί παραίτηση του κ. Πιερρακάκη απάντησε: «Ο κ. Πιερρακάκης δεν γνώριζε τι έκανε ο διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛ.ΤΑ.; Μου θυμίζει η στάση του κ. Πιερρακάκη τη στάση του κ. Μητσοτάκη που για όλα δεν γνώριζε. Τα έκανε ο κ. Πάτσης όλα αυτά από μόνος του;». Σε παρατήρηση ότι και ο ίδιος καλύπτει πρώην υπουργούς του όπως ο κ. Παππάς απάντησε: «Είναι άλλο να κατηγορείται κάποιος για πολιτικούς λόγους όπως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και άλλο να κατηγορούνται βουλευτές σαν τρωκτικά. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες εταιρίες ΙΚΕ που παίρνουν “κόκκινα” δάνεια αντί πινακίου φακής». Συνδέοντας το ζήτημα και με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στη μεσαία τάξη είπε: «Υπάρχει μεγαλύτερη εξαπάτηση από αυτή. Εμείς με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε προστασία της πρώτης κατοικίας και τώρα χωρίς τρόικα μοιράζουν τα “κόκκινα” δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες για πλειστηριασμούς».

Αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα

Για τις δημοσκοπήσεις σε σχέση και με τη βεβαιότητα που εκφράζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές απάντησε: «Βεβαιότητα στις μέρες μας δεν υπάρχει, βρισκόμαστε σε ρευστό περιβάλλον, βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσεις και καλό είναι όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί. Εγώ εκφράζω την πίστη μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις εκλογές. Οι μετρήσεις -αντιπαρέρχομαι την συζήτηση για την εγκυρότητά τους- συστηματικά υποεκτιμούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ». Ακολούθως εξήγησε που βασίζει την αισιοδοξία του: «Πρώτον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία διαφορά υπέρ της Ν.Δ. διαρκώς μειούμενη, δεύτερον δείχνουν ότι η δεξαμενή των αναποφάσιστων αυξάνει και τρίτον ότι υπάρχει διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση. Θεωρώ ότι αυτό που θα κρίνει τις εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ορθώσει μία εναλλακτική λύση στα προβλήματα και δεύτερον ποιοι θα πάνε στην κάλπη».

Στις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει αρκετά απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλα βήματα το τελευταίο διάστημα, έχει ένα think tank με τεχνοκράτες, έχει νέα πρόσωπα, έκανε τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση στην εσωκομματική εκλογή. Όλα τα κόμματα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και διαδικασίες εκσυγχρονισμού. Δεν μπορώ να πω ότι το κόμμα είναι πρόβλημα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εκλογική αναμέτρηση: «Αυτοί που θα πάνε στην κάλπη θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Αυτό που πιστεύω και ένας από τους λόγους που με κάνουν αισιόδοξο είναι ότι αυτή την φορά η κάλπη είναι διαφορετική, είναι μία κάλπη της απλής αναλογικής. Ο πολίτης θα ξέρει ποιος μπορεί να κάνει κυβέρνηση και ποιος όχι».

Στο ερώτημα με ποιον θα κάνει κυβέρνηση απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αν βγει πρώτος θα επιδιώξουμε και θα το πετύχουμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης όταν δεν έχει την καυτή πατάτα λέει ότι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές θα έχει και εκείνος την πίεση. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν έχει με ποιον θα κυβερνήσει. Ο κ. Μητσοτάκης λέει δηλαδή στον ψηφοφόρο “ψήφισέ με στις δεύτερες εκλογές και αν δεν βγω αυτοδύναμος πάμε και σε τρίτες”. Άρα ο κ. Μητσοτάκης είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης». Σε ερώτηση για το αν θα συναντηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη πριν τις εκλογές απάντησε: «Δεν θα αποκλείσω οποιαδήποτε δυνατότητα συνάντησης, αλλά δεν έχει ουσιαστικό νόημα. Όλοι μας κατεβαίνουμε στις εκλογές για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Μετά τις εκλογές θα έχουμε τα δεδομένα για να συζητήσουμε». Σε ερώτηση για το αν θα έκανε και κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή αν δεν είναι πρώτο κόμμα απάντησε: «Εγώ διεκδικώ μία κυβέρνηση των νικητών και όχι μία κυβέρνηση των ηττημένων. Ακόμη και αν βγαίνουν τα κουκιά υπάρχει ένα θέμα ηθικής νομιμοποίησης».

Στο ερώτημα για το τι θα κάνει στην περίπτωση που χάσει για τέταρτη φορά απάντησε: «Όλοι κρινόμαστε, εγώ εκλέχτηκα από τη βάση και έχω μία εντολή τριετίας, αλλά θα είναι η βάση του κόμματος που θα αποφασίσουν. Ωστόσο δεν είναι το κρίσιμο αν θα χάσει ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης αλλά να κερδίσει η κοινωνία. Νομίζω ότι μία κυβέρνηση πλειοψηφίας και όχι του 30% του συνόλου θα μπορεί να δώσει λύσεις στα δύσκολα προβλήματα».