Κλιμακώνει την ένταση στη Μεσόγειο η Τουρκία – Βγάζει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα ξεκινήσει γεωτρήσεις τις επόμενες ημέρες, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, αφου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο «μάταιη» και «αυτοκαταστροφική» για την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συμφωνία για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης οι δύο χώρες διακηρύσσουν ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου έως τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάιρο, ακυρώνοντας επί τους ουσίας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και απαντώντας στο αφήγημα της Τουρκίας περί «γαλάζιας πατρίδας».

Ενοχλημένη από αυτήν την εξέλιξη, η τουρκική ηγεσία αποφάσισε να κλιμακώσει τις προκλήσεις και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», που επικαλείται ανακοίνωση της εταιρίας πετρελαίου, το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» είναι έτοιμο να βγει στη Μεσόγειο, ώστε τις επόμενες ημέρες -όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται- να αρχίσει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» είναι στο λιμάνι Τάσουτζου και κάνει ετοιμασίες.

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς σε ποια περιοχή θα επιχειρήσει.