Ανδρουλάκης: «Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε στην Ελλάδα αξιόπιστο κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον»

«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα να οικοδομήσουμε ένα αξιόπιστο κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον. Μια ισχυρή φιλελεύθερη δημοκρατία, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια ανθεκτική οικονομία, που θα μειώνει τις ανισότητες και θα δίνει προοπτική στις νεότερες γενιές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με την πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης του προεδρείου της, στην Αθήνα.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «αυτή την αγωνία μας να την κάνουμε πολιτική και πράξη. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας έχουμε στο πλευρό μας και θεωρώ ότι μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη που θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε θλίψη καθώς η συνεδρίαση έγινε κάτω από τη σκιά του τραγικού ατυχήματος στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας. Ευχάρίστησε την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την υποστήριξή τους στη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς τις εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά της η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ανέφερε πως η διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν την πραγματικότητα στην Ελλάδα και να συζητήσουν τις αλλαγές που χρειάζεται για τους νέους και τις γυναίκες.

«Πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη μετάβαση. Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση πολύ πιο κοντά στους πολίτες, που θα λύνει τα προβλήματά τους. Και προφανώς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το σύντροφό μας και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος χωρίς αμφιβολία θα γίνει ένας εξαίρετος ηγέτης που τον χρειάζεται η χώρα για να κάνει τις αλλαγές, που είναι απαραίτητες. Να δώσει τις πολιτικές λύσεις με τρόπο προοδευτικό, φιλοευρωπαϊκό και κοντά στους πολίτες. Για μία Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο κοινωνική και πιο ισότιμη», είπε η κ. Πέρεθ.

Η διήμερη παρουσία της κοινοβουλευτικής ηγεσίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ξεναγήθηκαν στα εκθέματα του Μουσείου και ενημερώθηκαν αναλυτικά για το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα που παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο. Το προεδρείο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι χάρη στην κατασκευή του σύγχρονου Μουσείου της Ακρόπολης, η Ελλάδα έχει πλέον ένα ισχυρό επιχείρημα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών και σημείωσε τη μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τάσσεται πλέον υπέρ της επιστροφής τους, όπως και αρκετοί Βρετανοί βουλευτές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι η Μελίνα Μερκούρη ήταν εκείνη που ηγήθηκε των προσπαθειών για την επανένωση των Γλυπτών και ανέδειξε το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Κωνσταντίνος Ρίζος, υπογράμμισε ότι ο επαναπατρισμός των Γλυπτών δεν είναι νομικό θέμα, αλλά πρωτίστως θέμα πολιτισμού και ηθικής. Ενημέρωσε, επίσης, τους ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να καλωσορίσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στο σπίτι τους.