ΙΟΒΕ: Ήπια βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο – Πού οφείλεται

Ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφει ο δείκτης του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο, λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, αλλά και στις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι σημειώθηκε υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Συνολικά, φαίνεται πως υπήρξε επιδείνωση σε όλους τους τομείς πλην του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών που τελικά αντιστάθμισαν τον δείκτη.

Αναλυτικά, τα βασικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του ΙΟΒΕ:

  • Σημειώθηκε νέα υποχώρηση της ανεργίας και τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, καθώς διαμορφώθηκε στο 11,5% από 12,6% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο – Πού οφείλεται-1

  • Ταυτόχρονα, υποχώρησαν οριακά οι προσδοκίες στη βιομηχανία και ανήλθαν στις 108,9 μονάδες τον Απρίλιο, από 109,2 μονάδες τον Μάρτιο, λόγω της μικρής κλιμάκωσης των αποθεμάτων.

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο – Πού οφείλεται-2

  • Στο ίδιο διάστημα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε έναντι του Μαρτίου. Καταγράφηκε υποχώρηση 0,2% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, έναντι εντονότερης εξασθένισης 1,3% στην ΕΕ27. Ενισχύθηκε επίσης η εγχώρια μεταποίηση κατά 7,5% σε ετήσια βάση.

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο – Πού οφείλεται-3

  • Καταγράφηκε νέα αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 21,3% τον Φεβρουάριο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ, από 3,7 δισ. ευρώ όπου βρισκόταν ένα έτος πριν.
  • Παράλληλα, ο αριθμός απασχολουμένων στη βιομηχανία ανήλθε σχεδόν στα 425 χιλ. άτομα το 2022, καταγράφοντας υψηλό 12ετίας.
  • Τέλος, η βιομηχανία ήταν ο τρίτος τομέας ως προς την απασχόληση μετά το εμπόριο και τον πρωτογενή τομέα, και πριν τον τουρισμό.