Στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ

Στην Κρήτη βρίσκεται από νωρίς σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, συνοδεία του γενικού διευθυντή του οργανισμού Βασ. Μώκου, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης με επίκεντρο περιοχή της Μεσαράς.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν 12 σεισμικές δονήσεις από 3 έως και 4,5 ρίχτερ και ότι αυτό βοηθά στην εκτόνωση του φαινομένου, το οποίο παρακολουθείται, προτρέποντας να μην υπάρχει ούτε πανικός ούτε όμως και εφυσυχασμός.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα πάει η σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο είμαστε σε καλή φάση. Αλλά οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες» ανέφερε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός.

Επίσης, όπως ενημέρωσε, το απόγευμα θα συγκληθεί το επιστημονικό όργανο εκτίμησης σεισμικότητας έπειτα από εντολή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες, ο κ. Λέκκας συνέστησε -μεταξύ άλλων- να μη μένουν και να μην περνούν κοντά από παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί φθορές, σε περίπτωση σεισμού να επιλέγουν έναν ανοιχτό χώρο και να κινούνται συντεταγμένα.

Σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Φαιστού, βρέθηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ανέφερε ότι έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού βρίσκεται στην περιοχή για να καταστήσει σαφές ότι οι πολίτες δεν είναι μόνοι τους και ότι θα γίνουν όσες ενέργειες πρέπει, τόσο για την καταγραφή και την αποτύπωση όσο και για την αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών. «Έχουν δοθεί οι πρώτες κατευθύνσεις σε πολίτες και τοπικούς φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε φαινόμενο» επεσήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ανέφερε ότι σε κάποιες περιοχές του δήμου υπάρχουν καταστροφές σε κτίσματα και ήδη έχει αρχίσει έλεγχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες θα έχουν την ενημέρωση και τη στήριξη που πρέπει. Επιπλέον, σημείωσε ότι εν όψει των εκλογών θα γίνουν έλεγχοι στα σχολεία που θα φιλοξενούν εκλογικά τμήματα.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι υπηρεσιών όπως της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι δημοτικών ενοτήτων, αλλά και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα επανεκτιμηθεί αν τα σχολεία ανοίξουν τελικά την Τρίτη, ενώ επισημάνθηκε ότι θα ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα χρειάζεται εν όψει και των πανελλαδικών εξετάσεων.